Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem
Zapraszamy do odkrycia nietypowej kombinacji smaków w przepisie na brokułowe kopytka z masłem i parmezanem. To danie jest niezwykle sycące, wysokobiałkowe i pełne witamin. Mimo, że jest niewątpliwie zdrowe, dzięki obecności masła i parmezanu zyskuje niepowtarzalną, kremową konsystencję i bogaty smak. Kopytka z parmezanem zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Gwarantujemy, że brokuł, który jest głównym składnikiem tej potrawy, zaskoczy Cię swoją wszechstronnością i delikatnością. To danie doskonale sprawdzi się na obiad ale także jako ciekawe przekąski na spotkanie ze znajomymi.
admin
Składniki:
- 16 dag miękko ugotowanych brokułów – najlepiej bez łodyżek
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- około 1,5 szklanki mąki pszennej + na podsypanie
- sól
- 2 łyżki oleju
- DO PODANIA:
- masło sklarowane
- grana padano
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem – jak zrobić?
- Brokuła i jeszcze ciepłe, ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Dodałam jajko, około 1,5 szklanki mąki i wyrobiłam gładkie, dość miękkie ciasto.
- Na podsypanej mąką stolnicy utoczyłam z ciasta wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam je w poprzek na równej wielkości kluseczki.
- Kopytka kładłam na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotowałam dosłownie minutę, wyjęłam łyżką cedzakową na sito.
- Podałam polane stopionym sklarowanym masłem i posypane wiórkami parmezanu.
Słowa kluczowe: kopytka z parmezanem.
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem – dodatkowe informacje
Kopytka z parmezanem świetnie smakują również polane zrumienioną na maśle bułką tartą, a także jako dodatek do mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Brokułowa sałatka do obiadu
Następny przepis: Brokułowy pilaw z kaszy bulgur