Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem

Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem

Zapraszamy do odkrycia nietypowej kombinacji smaków w przepisie na brokułowe kopytka z masłem i parmezanem. To danie jest niezwykle sycące, wysokobiałkowe i pełne witamin. Mimo, że jest niewątpliwie zdrowe, dzięki obecności masła i parmezanu zyskuje niepowtarzalną, kremową konsystencję i bogaty smak. Kopytka z parmezanem zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Gwarantujemy, że brokuł, który jest głównym składnikiem tej potrawy, zaskoczy Cię swoją wszechstronnością i delikatnością. To danie doskonale sprawdzi się na obiad ale także jako ciekawe przekąski na spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • 16 dag miękko ugotowanych brokułów – najlepiej bez łodyżek
  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej + na podsypanie
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • DO PODANIA:
  • masło sklarowane
  • grana padano

Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem – jak zrobić?

  1. Brokuła i jeszcze ciepłe, ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Dodałam jajko, około 1,5 szklanki mąki i wyrobiłam gładkie, dość miękkie ciasto.
  2. Na podsypanej mąką stolnicy utoczyłam z ciasta wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam je w poprzek na równej wielkości kluseczki.
  3. Kopytka kładłam na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotowałam dosłownie minutę, wyjęłam łyżką cedzakową na sito.
  4. Podałam polane stopionym sklarowanym masłem i posypane wiórkami parmezanu.

Słowa kluczowe: kopytka z parmezanem.

Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem – dodatkowe informacje

Kopytka z parmezanem świetnie smakują również polane zrumienioną na maśle bułką tartą, a także jako dodatek do mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brokułowa sałatka do obiadu
Następny przepis: Brokułowy pilaw z kaszy bulgur

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode