Borek -tureckie danie
Borek to tradycyjne danie tureckie, które podbija serca smakoszy na całym świecie. Jest to rodzaj pieczonego pasztecika, gdzie cienkie warstwy delikatnego ciasta filo opasują kuszące nadzienie. Wybierać można między wieloma rodzajami farszu – najpopularniejsze to mięsny, serowy, szpinakowy a nawet słodki z jabłkami. Charakterystyczna dla borek chrupka konsystencja zdobywa rzesze fanów, a prosta receptura zachęca do przygotowania go w domu. To danie jest niezwykle uniwersalne, bowiem sprawdzi się zarówno jako przekąska dla niezapowiedzianych gości, jak i element obiadu czy kolacji.
admin
Składniki:
- 4 płaty ciasta filo
- 500 g mięsa mielonego
- 4 średnie ugotowane ziemniaki
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- Do smarowania ciasta
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 70 g rozpuszczonego masła
- Jajko rozbełtać z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
Borek -tureckie danie – jak zrobić?
- Do rondla włożyć masło i rozgrzać, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusić, ale żeby się nie zeszkliła. Dodać mięso mielone i mieszając dusić aż zbrązowieje. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Dodać je do mięsa, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
- Płat ciasta posmarować (miałam w formie prostokąta). Farsz nałożyć łyżeczką na 1 cm od brzegu wzdłuż brzegu i zwinąć rulon. Ułożyć go na patelni o średnicy 28cm posmarowanej masłem. Ponownie posmarować płat ciasta, nałożyć farsz i ułożyć na patelni tworząc z wałeczków ślimaka. Tak zapełnić całą patelnię.
- Na bardzo małym ogniu dusić pod przykryciem, a kiedy będzie już rumiany obrócić całość na drugą stronę. Przyłożyć duży talerz do borka i obrócić patelnię do góry, a następnie zsunąć ciasto ponownie na patelnię i w ten sposób dusimy go po drugiej stronie.
Borek – dodatkowe informacje
Ja zrobiłam danie tureckie „Borek” na patelni, ale również można go upiec w piekarniku
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BOMBERY WG.MIŚKI
Następny przepis: Borówki Amerykańskie w Soku Własnym