Bombardino - świąteczne drinki

Bombardino – świąteczne drinki

Bombardino to rewelacyjny świąteczny drink, który idealnie poprawi nastrój podczas chłodnych zimowych wieczorów. To ciepły, słodki i pełen aromatu napój, który swą popularność zyskał dzięki włoskiemu narciarzom. Choć składniki do jego wykonania są proste, to ich połączenie daje niepowtarzalny efekt. Drink z bitą śmietaną, delikatny, kremowy smak brandy i jajka cukru oraz szczypta cynamonu tworzą wyjątkowe połączenie perfect do odpoczynku po świątecznym posiłku. Bombardino to jeden z tych świątecznych drinków, które warte są spróbowania, zwłaszcza dla miłośników oryginalnych smaków.

Składniki:

  • 60 ml likieru jajecznego
  • 30 ml rumu
  • śmietana 30%
  • szczypta cukru pudru
  • przyprawa korzenna (może też być kakao)
  • gwiazdka anyżku do dekoracji

Bombardino – świąteczne drinki – jak zrobić?

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Można dodać troszkę cukru pudru w czasie ubijania. Likier jajeczny zagrzać w kąpieli wodnej. Dodać rum i wymieszać. Alkohol musi być wyraźnie ciepły. Przelać do szklaneczki i przykryć czapą z bitej śmietany. Posypać przyprawą korzenną, kakao. Udekorować wg fantazji. Na zdrowie.

Bombardino – dodatkowe informacje

Zachowanie proporcji, czyli dwie porcje likieru jajecznego i jedna porcja rumu, gwarantuje najlepszy smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bomba truskawkowo-czekoladowa
Następny przepis: BOMBERY WG.MIŚKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode