Bombardino – świąteczne drinki
Bombardino to rewelacyjny świąteczny drink, który idealnie poprawi nastrój podczas chłodnych zimowych wieczorów. To ciepły, słodki i pełen aromatu napój, który swą popularność zyskał dzięki włoskiemu narciarzom. Choć składniki do jego wykonania są proste, to ich połączenie daje niepowtarzalny efekt. Drink z bitą śmietaną, delikatny, kremowy smak brandy i jajka cukru oraz szczypta cynamonu tworzą wyjątkowe połączenie perfect do odpoczynku po świątecznym posiłku. Bombardino to jeden z tych świątecznych drinków, które warte są spróbowania, zwłaszcza dla miłośników oryginalnych smaków.
admin
Składniki:
- 60 ml likieru jajecznego
- 30 ml rumu
- śmietana 30%
- szczypta cukru pudru
- przyprawa korzenna (może też być kakao)
- gwiazdka anyżku do dekoracji
Bombardino – świąteczne drinki – jak zrobić?
- Śmietanę ubić na sztywno. Można dodać troszkę cukru pudru w czasie ubijania. Likier jajeczny zagrzać w kąpieli wodnej. Dodać rum i wymieszać. Alkohol musi być wyraźnie ciepły. Przelać do szklaneczki i przykryć czapą z bitej śmietany. Posypać przyprawą korzenną, kakao. Udekorować wg fantazji. Na zdrowie.
Bombardino – dodatkowe informacje
Zachowanie proporcji, czyli dwie porcje likieru jajecznego i jedna porcja rumu, gwarantuje najlepszy smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bomba truskawkowo-czekoladowa
Następny przepis: BOMBERY WG.MIŚKI