Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze

Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się: pieczenie boczku – jaka temperatura jest odpowiednia? Rozwiązaniem może być pieczenie boczku w niskiej temperaturze. Dziś opowiemy o finezyjnym przepisie na boczek długo pieczony, który topi się w ustach i pachnie jak prawdziwa uczta. Zachowanie odpowiedniej temperatury jest kluczowe dla tekstury boczku, a metoda długiego pieczenia sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste. To samo dotyczy szynki długo pieczonej w niskiej temperaturze. Precyzja, cierpliwość i odpowiednie składniki to sekret wyśmienitego boczku pieczonego w niskiej temperaturze.

Składniki:

  • boczek ok.2 kg ze skórą
  • Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • czubata łyżka pesto pomidorowego
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • łyżeczka sosu barbecue – ja miałam Hunt’s Honey Mustard
  • łyżeczka octu balsamico
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • łyżka czubata majeranku
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • pół łyżeczki soli peklowej – jeśli ktoś nie chce może nie dodawać
  • łyżeczka czubrycy czerwonej
  • sól

Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze – jak zrobić?

  1. 1.
    Boczek umyłam i osuszyłam. W naczyniu żaroodpornym przygotowałam marynatę z podanych składników oprócz soli. Skórę nacięłam w ukośną kratę, mięso nakłułam w kilku miejscach ostrym cienkim nożem, obtoczyłam dokładnie w marynacie. Następnie z jednej i drugiej strony posoliłam boczek. Wstawiłam do lodówki na dobę. Przykryte naczynie z mięsem wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam czas na 3 godziny i temperaturę 150 stopni, pod koniec odkryłam mięso, odwróciłam skórą do góry, wyłączyłam piekarnik i zostawiłam na godzinę. Następnie delikatnie (ciepłe jest bardzo mięciutkie i trzeba uważać, żeby nie rozwaliło się) przełożyłam mięso na tackę i już wystudzone wstawiłam na noc do lodówki.

Porady – dodatkowe informacje

Wybierz boczek, który nie jest zbyt cienki i ma dobrą ilość tłuszczu przeplecionej mięsem. Najlepiej, jeśli będzie to boczek o najmniejszej zawartości tłuszczu oraz nie usuwaj skóry.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bób w sosie koperkowo-czosnkowym
Następny przepis: BOCZEK FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode