Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się: pieczenie boczku – jaka temperatura jest odpowiednia? Rozwiązaniem może być pieczenie boczku w niskiej temperaturze. Dziś opowiemy o finezyjnym przepisie na boczek długo pieczony, który topi się w ustach i pachnie jak prawdziwa uczta. Zachowanie odpowiedniej temperatury jest kluczowe dla tekstury boczku, a metoda długiego pieczenia sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste. To samo dotyczy szynki długo pieczonej w niskiej temperaturze. Precyzja, cierpliwość i odpowiednie składniki to sekret wyśmienitego boczku pieczonego w niskiej temperaturze.
admin
Składniki:
- boczek ok.2 kg ze skórą
- Marynata:
- 2 łyżki oleju
- łyżka musztardy sarepskiej
- czubata łyżka pesto pomidorowego
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- łyżeczka sosu barbecue – ja miałam Hunt’s Honey Mustard
- łyżeczka octu balsamico
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- łyżka czubata majeranku
- łyżeczka pieprzu mielonego
- pół łyżeczki soli peklowej – jeśli ktoś nie chce może nie dodawać
- łyżeczka czubrycy czerwonej
- sól
Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze – jak zrobić?
-
1.
Boczek umyłam i osuszyłam. W naczyniu żaroodpornym przygotowałam marynatę z podanych składników oprócz soli. Skórę nacięłam w ukośną kratę, mięso nakłułam w kilku miejscach ostrym cienkim nożem, obtoczyłam dokładnie w marynacie. Następnie z jednej i drugiej strony posoliłam boczek. Wstawiłam do lodówki na dobę. Przykryte naczynie z mięsem wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam czas na 3 godziny i temperaturę 150 stopni, pod koniec odkryłam mięso, odwróciłam skórą do góry, wyłączyłam piekarnik i zostawiłam na godzinę. Następnie delikatnie (ciepłe jest bardzo mięciutkie i trzeba uważać, żeby nie rozwaliło się) przełożyłam mięso na tackę i już wystudzone wstawiłam na noc do lodówki.
Porady – dodatkowe informacje
Wybierz boczek, który nie jest zbyt cienki i ma dobrą ilość tłuszczu przeplecionej mięsem. Najlepiej, jeśli będzie to boczek o najmniejszej zawartości tłuszczu oraz nie usuwaj skóry.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bób w sosie koperkowo-czosnkowym
Następny przepis: BOCZEK FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM