Blueberry pie, czyli amerykański placek z borówkami
Blueberry Pie, czyli amerykański placek z borówkami to idealny deser na letnie spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Ten tradycyjny, prosto z Ameryki Północnej przysmak, łączy w sobie soczystość sezonowych borówek z delikatnym i lekko chrupiącym ciastem. Jego zniewalający smak i aromat upodobali sobie nie tylko Amerykanie, ale także smakosze na całym świecie. Blueberry Pie to wyjątkowy deser, którego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Z pewnością zaskoczy on zarówno domowników, jak i gości, tym bardziej, że borówki są nie tylko pyszne, ale i niezwykle zdrowe. Czas na kawałek amerykańskiego, letniego nieba na talerzu!
admin
Składniki:
- Składniki na formę o średnicy ok. 25cm
- Nadzienie:
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 500g borówek
- Kruche ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
Blueberry pie, czyli amerykański placek z borówkami – jak zrobić?
- 300 g mąki przesiac przez sitko, dodac masło oraz cukier puder i żółtka. Wszystko razem szybko zagnieść. Podzielic na dwie części, zawinąc w folie i włożyc na pół godziny do lodówki.
- Cukier, mąkę, sól i cynamon wymieszac razem w misce. Świeże borówki umyc pod bieżącą wodą i osuszyc. Następnie wymieszac razem z posypką.
- Piekarnik rozgrzac do 190 stopni C. Jedną część kruchego ciasta ułożyc w okrągłej foremce o średnicy ok. 25cm i włożyc do piekarnika na 10min. W międzyczasie drugą częśc ciasta wyjac z lodówki i rozwałkowac, a następnie wyciac długie paski. Na podpieczony kruchy spód wysypac borówki wymieszane z posypką i położyc po kawałku masła na górę. Paski z kruchego ciasta układac w kratkę. Piec około 30min w piekarniku nagrzanym do 190oC.
Blueberry pie – dodatkowe informacje
Placek z borówkami amerykańskimi można podawać na ciepło z lodami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Blondie karmelowe
Następny przepis: Błyskawiczna babka bananowa