Blok bez mleka w proszku

Blok bez mleka w proszku

Oto niezawodny przepis na smakowity blok bez użycia mleka w proszku. To wyśmienita propozycja dla osób, które muszą unikać tego składnika z różnych przyczyn, ale chciałyby cieszyć się ulubionym deserem. Czy zastanawiasz się, czym zastąpić mleko w proszku, aby ciasta były równie pyszne? Ten przepis dostarczy ci odpowiedzi. Przygotujesz go szybko i łatwo, z prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego bloku, która zachwyci Cię swoją kremową konsystencją, intensywnym smakiem i doskonałym wyglądem.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 + 100 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • pół szklanki śmietany
  • 4 żółtka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 niepełne szklanki mleka (około 400 ml)
  • po pół szklanki rodzynek, orzechów i np. żurawiny
  • aromat waniliowy lub cytrynowy

Blok bez mleka w proszku – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Makę z proszkiem przesiać na stolnice, posiekać z masłem(250g), dodać śmietanę i żółtka rozmieszane z cukrem. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki.
  2. Jeszcze ciepłe rozkruszyć na drobne kawałki, pół szklanki odłożyć, a do reszty dodać [czym zastąpić mleko w proszku] i rozpuszczone masło(100g), następnie utrzeć na jednolitą masę. Dodatkowo dodać bakalie, aromat, kakao i odłożone, pokruszone ciasto. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Wyłożyć masę na dno tortownicy, dobrze ugnieść dużą łyżką i odstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Blok bez mleka w proszku – dodatkowe informacje

Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać pokruszone herbatniki. Natomiast część mleka można zastąpić na przykład czerwonym winem lub dowolnym likierem. Ja dodałam wino i było na prawdę pyszne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska
Następny przepis: blok budyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode