Blok bez mleka w proszku
Oto niezawodny przepis na smakowity blok bez użycia mleka w proszku. To wyśmienita propozycja dla osób, które muszą unikać tego składnika z różnych przyczyn, ale chciałyby cieszyć się ulubionym deserem. Czy zastanawiasz się, czym zastąpić mleko w proszku, aby ciasta były równie pyszne? Ten przepis dostarczy ci odpowiedzi. Przygotujesz go szybko i łatwo, z prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego bloku, która zachwyci Cię swoją kremową konsystencją, intensywnym smakiem i doskonałym wyglądem.
admin
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 + 100 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- pół szklanki śmietany
- 4 żółtka
- łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 niepełne szklanki mleka (około 400 ml)
- po pół szklanki rodzynek, orzechów i np. żurawiny
- aromat waniliowy lub cytrynowy
Blok bez mleka w proszku – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Makę z proszkiem przesiać na stolnice, posiekać z masłem(250g), dodać śmietanę i żółtka rozmieszane z cukrem. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki.
- Jeszcze ciepłe rozkruszyć na drobne kawałki, pół szklanki odłożyć, a do reszty dodać [czym zastąpić mleko w proszku] i rozpuszczone masło(100g), następnie utrzeć na jednolitą masę. Dodatkowo dodać bakalie, aromat, kakao i odłożone, pokruszone ciasto. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć masę na dno tortownicy, dobrze ugnieść dużą łyżką i odstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Blok bez mleka w proszku – dodatkowe informacje
Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać pokruszone herbatniki. Natomiast część mleka można zastąpić na przykład czerwonym winem lub dowolnym likierem. Ja dodałam wino i było na prawdę pyszne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska
Następny przepis: blok budyniowy