Biszkopt z kremem wiśniowym

Biszkopt z kremem wiśniowym

Biszkopt z kremem wiśniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodki biszkopt przełożony soczystym kremem o intensywnym smaku wiśni stworzy niezapomniane połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników deserów. To ciasto z kremem wiśniowym to doskonały wybór na urodziny, imieniny czy inne specjalne okazje. Niemniej jednak, nie musisz czekać na święto, aby skosztować tego pysznego biszkoptu – sprawdzi się też jako smaczny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz być pewien, że biszkopt z kremem wiśniowym zawsze spotka się z aprobatą Twoich gości – niezależnie od okazji.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM WIŚNIOWY
  • 2 szklanki kompotu z wiśni
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 żółtko
  • 250g masła
  • Cukier do smaku
  • DODATKOWO:
  • 400g śmietany kremówki
  • 100g wiśni kandyzowanych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • PONCZ:
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2,5 łyżki rumu

Biszkopt z kremem wiśniowym – jak zrobić?

  1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  4. KREM WIŚNIOWY: 1,5 szklanki kompotu z wiśni wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy budyń zgodnie z czasem na opakowaniu. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawiamy do wystudzenia.
  5. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z żółtkiem. Dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przerywając ucierania.
  6. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Na dnie formy układamy jedną z połówek biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu i smarujemy całym kremem. Drugi z biszkoptów również smarujemy ponczem i układamy na kremie (naponczowaną stroną do dołu). Ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki na co najmniej 2 godziny(najlepiej na całą noc). Po wyjęciu z lodówki biszkopt oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
  7. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietankę przekładamy do szprycy i każdą kostkę ciasta ozdabiamy jej kleksem, a na górze układamy jedną wiśnię kandyzowaną. Życzę smacznego

Biszkopt z kremem wiśniowym – dodatkowe informacje

1) Jeśli nam się uda dostać w sklepie budyń wiśniowy to warto go wykorzystać zamiast waniliowego.

2) Jeśli krem będzie nam się wydawał mało słodki to możemy go dosłodzić cukrem do smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
Następny przepis: Makowiec z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode