Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym
Ciesz się smakiem kremu budyniowo-kokosowego połączonego z delikatnym, puszystym biszkoptem w tym wyjątkowym przepisie. Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym to wyrafinowana wariacja na temat klasycznego ciasta. Idealne dla miłośników egzotycznych smaków i tradycyjnego cukiernictwa. Krem budyniowy z kokosem dodaje niezapomniany, kremowy akcent, tworząc doskonały kontrast dla lekkiego biszkoptu. Ta słodka uczta jest doskonała na każdą okazję – od codziennych deserów po wykwintne przyjęcia. Wybierz ten przepis, jeśli chcesz połączyć sprawdzoną klasykę z nutą egzotyki i zaskoczyć bliskich wyjątkową kompozycją smaków.
admin
Składniki:
- Krem:
- 1/2 litra mleka
- budyń np. waniliowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- wiórki kokosowe
- Biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Krem:
Zagotować mleko, dodać budyń i mąkę, mieszać, żeby się nie przypaliło. Odstawić do ostygnięcia, zmiksować z masłem, dodać wiórki kokosowe (mi zostały po nalewce kokosowej). - Biszkopt:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i wodę, dobrze zmiksować. Przelać do formy, np. kwadratowej, posmarowanej tłuszczem i opruszonej mąką. Piec ok. 30 minut w 180 stopni C. Przestudzony biszkopt przekroić, nasączyć, np. sokiem i posmarować masą budyniową. Udekorować według upodobania.
Smacznego!
Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym – dodatkowe informacje
Do ciasta można dodać kakao, będzie brązowe a krem może być jakikolwiek 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z brzoskwiniami
Następny przepis: biszkopt z kremem karpatkowym i owocami