Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową
Składniki:
- Ciasto biszkoptowe:
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g rozpuszczonej margaryny
- Piana
- 2 puszki mleka skondensowanego
- 2 opakowania galaretki malinowej
- Dżem wiśniowy duży słoiczek
- Dodatkowo
- Pergamin (papier do pieczenia)
- Tłuszcz do wysmarowania blaszki
Biszkopt z delikatną piankową masą śmietankowo-malinową – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt
Białka należy ubić na sztywno.
Powoli wsypać cukier i dalej ubić.
Następnie należy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.
Wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać. Na koniec dodać margarynę, wymieszać całość.
Biszkopt wylać na blachę i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C, aż się ładnie zarumieni.
Upieczony biszkopt należy zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
-
2.
Piana
malinowa:
Obie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody.
Mleko wlać do wysokiego naczynia, miksować około 2 minuty.
Powoli dodawać tężejącą galaretkę, miksować kolejne 3 minuty.
-
3.
Przygotowanie
Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.
Na jeden płat ciasta rozsmarować dzem wiśniowy, przykryć drugą część biszkoptu i wylać połowę tężejącej masy.
Przykryć kolejnym płatem ciasta i wylać na wierzch resztę masy piankowo śmietankowo-malinowej.
Smacznego:)
Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową – dodatkowe informacje
Swietnie smakuje takze i z inna galaretka np truskawkowa.
Liczba porcji 12 osób
Czas przygotowania to około 30 minut.
Czas pieczenia około 35 minut
ABY BISZKOPT BYŁ PUSZYSTY PAMIĘTAJMY O ODDZIELENIU ZÓŁTEK OD BIAŁEK I NAJPIERW UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM A POTEM DODAJEMY ZÓŁTKA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI.
WYMIARY BLACHY 25 X 40.
Temp pieczenia 180 st.C.
Czas pieczenia 35 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z brzoskwiniami
Następny przepis: biszkopt z kremem karpatkowym i owocami