Biszkopt z brzoskwiniami

Biszkopt z brzoskwiniami

Nie ma nic lepszego na letni popołudniowy deser, niż delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt z brzoskwiniami. To lekka, ale jednocześnie satysfakcjonująca propozycja dla wszystkich wielbicieli słodkości. W naszym przepisie, pełnym słonecznych brzoskwiń, tradycyjny, puszysty biszkopt został wzbogacony o soczysty, owocowy akcent. To połączenie klasycznego ciasta biszkoptowego z ulubionym owocem lata sprawia, że biszkopt z brzoskwiniami jest doskonały na każdą okazję. Upiecz go na rodzinne spotkanie, imprezę w ogrodzie lub po prostu, aby umilić sobie ciepłe popołudnie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 1,5 szklanki cukru
    • 5-6 jajek
    • 2 szklanki mąki
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Aromat waniliowy
    • Aby biszkopt był wilgotny można dodać pół szklanki oleju.
  • Masa budyniowa:
    • 1 puszka brzoskwiń
    • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • Piana:
    • 0,5 szklanki białek
    • 0,5 szklanki cukru
    • 15 dag wiórek kokosowych

Biszkopt z brzoskwiniami – jak zrobić?

  • 1.

    Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na gładką masę, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ubić i dodać odrobinę aromatu wg uznania np. waniliowego. Wylać ciasto na blachę 360×245 mm czyli tradycyjną dużą blachę i upiec na złoty kolor około 40 minut w temp 170 -180 stopni

  • 2.

    Masa budyniowa: Z puszki brzoskwiń odlać sok. W odrobinie soku rozrobić budyń a resztę podgrzać i wlać rozrobiony budyń i zagotować aż powstanie budyń. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z budyniem i wystudzić.

  • 3.

    Piana: Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i wiórki kokosowe i wymieszać.

  • 4.

    Na upieczony biszkopt wyłożyć przestudzoną trochę masę budyniową a na masę budyniową wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika na 10 minut aż piana się zapiecze na złoty kolor.

Biszkopt z brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Identycznie wg przepisu można zrobić ciasto o nazwie Ananasem. Wszystko tak samo tylko zamiast brzoskwiń bierzemy puszkę ananasa i na jego soku gotujemy budyń i dalej wg przepisu.

Mimo że przepis może wydawać się dość długi i troszkę skomplikowany to jest naprawdę prosty i szybki. Jedyną wada jest że zostają żółtka, jednak można pokombinować i spróbować biszkopt upiec z większej ilości żółtek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z 8 jaj rzucany
Następny przepis: Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode