Biszkopt z brzoskwiniami
Składniki:
- Biszkopt:
- 1,5 szklanki cukru
- 5-6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Aromat waniliowy
- Aby biszkopt był wilgotny można dodać pół szklanki oleju.
- Masa budyniowa:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- Piana:
- 0,5 szklanki białek
- 0,5 szklanki cukru
- 15 dag wiórek kokosowych
Biszkopt z brzoskwiniami – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na gładką masę, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ubić i dodać odrobinę aromatu wg uznania np. waniliowego. Wylać ciasto na blachę 360×245 mm czyli tradycyjną dużą blachę i upiec na złoty kolor około 40 minut w temp 170 -180 stopni
-
2.
Masa budyniowa: Z puszki brzoskwiń odlać sok. W odrobinie soku rozrobić budyń a resztę podgrzać i wlać rozrobiony budyń i zagotować aż powstanie budyń. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z budyniem i wystudzić.
-
3.
Piana: Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i wiórki kokosowe i wymieszać.
-
4.
Na upieczony biszkopt wyłożyć przestudzoną trochę masę budyniową a na masę budyniową wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika na 10 minut aż piana się zapiecze na złoty kolor.
Biszkopt z brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Identycznie wg przepisu można zrobić ciasto o nazwie Ananasem. Wszystko tak samo tylko zamiast brzoskwiń bierzemy puszkę ananasa i na jego soku gotujemy budyń i dalej wg przepisu.
Mimo że przepis może wydawać się dość długi i troszkę skomplikowany to jest naprawdę prosty i szybki. Jedyną wada jest że zostają żółtka, jednak można pokombinować i spróbować biszkopt upiec z większej ilości żółtek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z 8 jaj rzucany
Następny przepis: Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową