biszkopt - przepis podstawowy

biszkopt – przepis podstawowy

Wypiekanie to prawdziwa sztuka, a ciasto biszkoptowe to jej podstawa. Nasz przepis podstawowy na biszkopt to prostota i uniwersalność w jednym. Puszysty, delikatny, doskonały zarówno pod krem, owoce, jak i w roli podstawy do wielu ciast. To jeden z tych przepisów, który powinien znaleźć się w repertuarze każdego cukiernika – zarówno profesjonalistów jak i amatorów. Dzięki niemu, każdy deser będzie wyjątkowy. Smak dzieciństwa zamknięty w jednym cieście – kto by mógł się oprzeć? Zachęcamy do wypróbowania naszego biszkoptu – przepisu podstawowego.

Składniki:

  • 3 jajka – oddzielamy żółtka od białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka oleju

Biszkopt – przepis podstawowy – jak zrobić?

  1. Ubijamy bielka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, nadal miksujemy.
  2. Dodajemy pojedynczo żółtka cały czas miksując.
  3. Na końcu łyżką wymieszamy przesianą mąkę z proszkiem z powstałą masą, dobrze jeśli na powierzchni ciasta pokażą się bąbelki powietrza.
  4. Na koniec dodajemy olej i wymieszamy.

xxxx – dodatkowe informacje

Tak przygotowany biszkopt będzie bazą do wielu ciast i deserów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt piernikowy do ciast i tortów (różne wymiary)
Następny przepis: Biszkopt z 8 jaj rzucany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode