biszkopt – przepis podstawowy
Wypiekanie to prawdziwa sztuka, a ciasto biszkoptowe to jej podstawa. Nasz przepis podstawowy na biszkopt to prostota i uniwersalność w jednym. Puszysty, delikatny, doskonały zarówno pod krem, owoce, jak i w roli podstawy do wielu ciast. To jeden z tych przepisów, który powinien znaleźć się w repertuarze każdego cukiernika – zarówno profesjonalistów jak i amatorów. Dzięki niemu, każdy deser będzie wyjątkowy. Smak dzieciństwa zamknięty w jednym cieście – kto by mógł się oprzeć? Zachęcamy do wypróbowania naszego biszkoptu – przepisu podstawowego.
admin
Składniki:
- 3 jajka – oddzielamy żółtka od białek
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka oleju
Biszkopt – przepis podstawowy – jak zrobić?
- Ubijamy bielka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, nadal miksujemy.
- Dodajemy pojedynczo żółtka cały czas miksując.
- Na końcu łyżką wymieszamy przesianą mąkę z proszkiem z powstałą masą, dobrze jeśli na powierzchni ciasta pokażą się bąbelki powietrza.
- Na koniec dodajemy olej i wymieszamy.
xxxx – dodatkowe informacje
Tak przygotowany biszkopt będzie bazą do wielu ciast i deserów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt piernikowy do ciast i tortów (różne wymiary)
Następny przepis: Biszkopt z 8 jaj rzucany