Biszkopt NIEZAWODNY
Przedstawiamy przepis na biszkopt, którym zachwycisz każdego, kto go spróbuje. Tytuł „Biszkopt NIEZAWODNY” to gwarancja aromatycznego, niezwykle miękkiego i puszystego ciasta, które idealnie sprawdzi się jako podstawa do kremów, owoców czy dekoracji. Bez względu na okazję, ten biszkopt zawsze będzie wyglądać i smakować wyśmienicie. Proste składniki, których zapewne masz w swojej kuchni, umożliwią stworzenie prawdziwego cukierniczego arcydzieła. Pachnące wanilią ciasto to esencja domowego pieczenia – prostota w formie i pełnia smaku. Bez względu na umiejętności cukiernicze, „Biszkopt NIEZAWODNY” jest przepisem, który zawsze Cię nie zawiedzie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej (przesiać)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 jajek (w zależności od wielkości)
- 1/2 łyżeczki octu
- sól
Biszkopt niezawodny – jak zrobić?
- Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli, gdy uzyskamy sztywną pianę dodajemy powoli cały cukier, cały czas miksując. Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i energicznie mieszamy. Połączamy żółtka z ubitymi białkami i cukrem. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy mąkę. Ważne jest, aby sprawnie dodać mąkę i nie dopuścić do długiego miksowania.
- Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez około 15-20 minut.
- Jeżeli chcemy przekładać biszkopt masą, najlepiej przekroić go zaraz po upieczeniu 🙂
Biszkopt NIEZAWODNY – dodatkowe informacje
Do ciasta biszkoptowego według własnych upodobań można dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe czy prażone płatki migdałów.