Biszkopt miodowy z masą grysikową

Biszkopt miodowy z masą grysikową

Biszkopt miodowy z masą grysikową to niecodzienna interpretacja tradycyjnego biszkoptu. Doskonałe połączenie delikatnej, miodowej struktury ciasta z puszystą, kremową masą grysikową, w której delikatnie wyczuwalne są kryształki cukru, sprawia, że ciasto to rozpływa się w ustach, a jego wyjątkowy smak zapada w pamięć. Ten przepis na biszkopt miodowy przeniesie Cię w świat niezwykłych smaków i zapachów. Przygotowanie go może wydawać się skomplikowane, ale jest to proces nieskomplikowany, będący jednocześnie świetnym sposobem na rozwijanie kulinarnej kreatywności. Przeprowadzi Was przez niego krok po kroku. Zapraszam do twórczego pieczenia!

Składniki:

  • biszkopt:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • masa:
  • 1 litr mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 120 g masła

Biszkopt miodowy z masą grysikową – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać. Dodać miód i cynamon. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 min.
  2. Masa:

    W garnku zagotować 3 szklanki mleka. W misce utrzeć żółtka z cukrem i dodać pozostałą część mleka. Dokładnie rozmieszać. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało wlać wcześniej przygotowaną masę jajeczną i wsypać kaszę mannę. Całość gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

    W misce utrzeć masło i dodać zimną masę, chwilę miksować.
  3. Biszkopt przeciąć na pół. Jedną część włożyć do blachy i nasączyć mlekiem. Posmarować masą (trochę zostawić na wierzch), ułożyć następną część biszkoptu, nasączyć mlekiem i posmarować resztą masy grysikowej. Udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Biszkopt miodowy z masą grysikową – dodatkowe informacje

Miałam blachę prostokątną o wymiarach 21cm x 36 cm. Można udekorować orzechami włoskimi, dodadzą fajnego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt migdałowy
Następny przepis: Biszkopt na dużą blachę na oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode