Bigos z kiszonej kapusty
Bigos z kiszonej kapusty to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce, zwłaszcza podczas świąt i okresu zimowego. To rodowite danie, które jest symbolem naszej kuchni. Bigos pełen jest unikalnych, intensywnych smaków i zapachów. Jego podstawę stanowi kiszona kapusta, która dzięki długiemu gotowaniu rozpływa się w ustach. Recipe ma wiele różnych wersji – zależne od regionu, choć obowiązkowym składnikiem jest zasmażka do bigosu, która dodaje mu bardziej gęstej konsystencji i głębi smaku. Bigos najlepiej smakuje, gdy odpoczywa przez co najmniej dobę i powoli nabiera smaku.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy kiszonej kapusty z marchewką
- kości schabowe lub żeberka (według uznania)
- boczek wędzony (ilość według uznania)
- kiełbasa (ilość według uznania)
- 2 cebule
- 3 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 20g grzybów suszonych
- koncentrat pomidorowy
- papryka słodka
- papryka ostra
- majeranek, kminek
- sól, pieprz
- cukier (opcjonalnie)
- Dodatkowo: smalec/olej do smażenia
Bigos z kiszonej kapusty – jak zrobić?
- Ugotować (w osolonej wodzie) wywar z kości lub żeberek.
- Kapustę (jeśli jest kwaśna) opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z uprzednio przygotowanym wywarem.
-
Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby.
Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką.
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu.
Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem.
Dusić (na małym ogniu) przez dodatkowe 20-30 minut. - Bigos można spożywać od razu, ale jest lepszy na drugi, trzeci dzień – po odgrzaniu.
Słowa kluczowe: zasmażka do bigosu
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli bigos z kiszonej kapusty jest za rzadki – zagęszczam go zasmażką do bigosu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bigos z kiszonej kapusty
Następny przepis: Bigos z kiszonej kapusty