Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce, zwłaszcza podczas świąt i okresu zimowego. To rodowite danie, które jest symbolem naszej kuchni. Bigos pełen jest unikalnych, intensywnych smaków i zapachów. Jego podstawę stanowi kiszona kapusta, która dzięki długiemu gotowaniu rozpływa się w ustach. Recipe ma wiele różnych wersji – zależne od regionu, choć obowiązkowym składnikiem jest zasmażka do bigosu, która dodaje mu bardziej gęstej konsystencji i głębi smaku. Bigos najlepiej smakuje, gdy odpoczywa przez co najmniej dobę i powoli nabiera smaku.

Składniki:

  • 2 kilogramy kiszonej kapusty z marchewką
  • kości schabowe lub żeberka (według uznania)
  • boczek wędzony (ilość według uznania)
  • kiełbasa (ilość według uznania)
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 20g grzybów suszonych
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek, kminek
  • sól, pieprz
  • cukier (opcjonalnie)
  • Dodatkowo: smalec/olej do smażenia

Bigos z kiszonej kapusty – jak zrobić?

  1. Ugotować (w osolonej wodzie) wywar z kości lub żeberek.
  2. Kapustę (jeśli jest kwaśna) opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z uprzednio przygotowanym wywarem.
  3. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby.
    Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką.
    W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
    Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu.
    Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem.
    Dusić (na małym ogniu) przez dodatkowe 20-30 minut.
  4. Bigos można spożywać od razu, ale jest lepszy na drugi, trzeci dzień – po odgrzaniu.

Słowa kluczowe: zasmażka do bigosu

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli bigos z kiszonej kapusty jest za rzadki – zagęszczam go zasmażką do bigosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z kiszonej kapusty
Następny przepis: Bigos z kiszonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode