Bigos z karkówką

Bigos z karkówką

Bigos z karkówką to tradycyjne polskie danie, które w swojej unikalnej kompozycji łączy wiele różnych smaków. Wykorzystanie karkówki dodaje potrawie mięsnej głębi, która świetnie komponuje się z kiszoną kapustą oraz mieszanką przypraw. Setki lat tradycji w jednym garze – tak można to ująć. Bigos z karkówką to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale też rozpala nasze kubki smakowe swoim aromatem. Przygotowanie bigosu może być wyzwaniem, ale rezultat zdecydowanie jest tego wart. To doskonały sposób na ciepły, domowy obiad, który dostarczy energii na resztę dnia. Szczególnie smakowity jest na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500-600 g białej kapusty
  • 1-1,2 kg karkówki
  • 400 g boczku wędzonego parzonego
  • 20 g suszonych grzybów
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek oleju
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 płaska łyżeczka mielonych jagód jałowca
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta chili
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku

Bigos z karkówką – jak zrobić?

  1. Boczek kroimy w kostkę, podlewamy 1 łyżką oleju i podsmażamy, aby wytopić tłuszcz. Wyjmujemy boczek i na tłuszcz wkładamy pokrojone w kostkę cebule, podsmażamy na złoty kolor. Karkówkę kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na pozostałym oleju.
  2. Suszone grzyby zalewamy 2 szklankami ciepłej wody i odstawiamy na 2-3 godziny. Odciskamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Śliwki zalewamy 1 szklanką ciepłej wody i odstawiamy na ok. godzinę. Namoczone śliwki kroimy na 2-3 części. Wodę z moczenia grzybów i śliwek zachowujemy.
  3. Kapustę kiszoną odcedzamy z soku i gotujemy w niewielkiej ilości wody na półtwardo. Kapustę świeżą szatkujemy, zalewamy wodą z moczenia grzybów i śliwek i gotujemy na półtwardo. Dodajemy podgotowaną kapustę kiszoną, odcedzoną z wody, boczek, karkówkę, cebulę, grzyby i śliwki. Dodajemy przyprawy, jeśli potrzeba, podlewamy wodą i gotujemy razem do miękkości.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem mielonym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.

Bigos z karkówką – dodatkowe informacje

Jeśli zostanie nam niewielka ilość bigosu z karkówką, możemy wymieszać go z ugotowanym makaronem i zapiec.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami
Następny przepis: Bigos z kiszonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode