Bigos myśliwski
Składniki:
- 1 kilogram kiszonej kapusty
- 1 kilogram słodkiej kapusty
- 50 dekagramów wędzonego boczku
- 50 dekagramów wołowiny
- 50 dekagramów mięsa wieprzowego z szynki
- 20 dekagramów słoniny
- 2 cebule
- 15 dekagramów suszonych śliwek
- 20 dekagramów kiełbasy
- sól, pieprz, cukier
- czubryca
- 3 listki laurowe
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Przepis na bigos myśliwski – jak zrobić?
-
1.
Boczek pokroić na plastry, słoninę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, wyjąć a na tłuszczu obrumienić mięso pokrojone w kostkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę słodką pokroić drobno i połączyć z kwaszoną. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kapustę, mięso z cebulą, usmażony boczek z słoniną oraz śliwki pokrojone w paski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 4 dni po 1 godzinie, należy uważać aby się nie przypalił. Kilkakrotnie mieszać. Pod koniec duszenia dodać liście laurowe. Gotowy bigos przyprawić solą, pieprzem, czubrycą i cukrem. Aby bigos nabrał lepszego smaku dodać 1 szklankę wina. Wymieszać i jeszcze włożyć do piekarnika na 20 minut.
Bigos myśliwski – dodatkowe informacje
Gotowy bigos na gorąco wkładam do słoików i zamykam. Odgrzewam z dodatkiem kiełbasy pokrojonej w plasterki. Bigos jest wyśmienity. Moja mama zawsze serwowała na święta. Robiła tydzień przed świętami, wtedy był jeszcze smaczniejszy. Polecam.