Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

Przepis na bigos myśliwski, który dla wielu jest kwintesencją polskiego smaku, wywołuje niemało emocji. Z upływem lat ewoluował, a dziś jego wersji jest tak wiele, jak smakoszy tej potrawy. Właściwy bigos myśliwski jest pełen mięsa i aromatycznych przypraw – to danie, które na stole nie może zabraknąć podczas świąt czy rodzinnych spotkań. Z naszym przepisem przyrządzisz w pełni tradycyjny bigos myśliwski, w którym każdy składnik komponuje się z pozostałymi, tworząc kompozycję niezapomnianych smaków. To przepis, który zadowoli każdego miłośnika polskiej kuchni. Spróbuj zrobić go samodzielnie i przekonaj się, jak wyjątkowy jest smak bigosu myśliwskiego.

Składniki:

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 kilogram słodkiej kapusty
  • 50 dekagramów wędzonego boczku
  • 50 dekagramów wołowiny
  • 50 dekagramów mięsa wieprzowego z szynki
  • 20 dekagramów słoniny
  • 2 cebule
  • 15 dekagramów suszonych śliwek
  • 20 dekagramów kiełbasy
  • sól, pieprz, cukier
  • czubryca
  • 3 listki laurowe
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Przepis na bigos myśliwski – jak zrobić?

  1. 1.

    Boczek pokroić na plastry, słoninę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, wyjąć a na tłuszczu obrumienić mięso pokrojone w kostkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę słodką pokroić drobno i połączyć z kwaszoną. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kapustę, mięso z cebulą, usmażony boczek z słoniną oraz śliwki pokrojone w paski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 4 dni po 1 godzinie, należy uważać aby się nie przypalił. Kilkakrotnie mieszać. Pod koniec duszenia dodać liście laurowe. Gotowy bigos przyprawić solą, pieprzem, czubrycą i cukrem. Aby bigos nabrał lepszego smaku dodać 1 szklankę wina. Wymieszać i jeszcze włożyć do piekarnika na 20 minut.

Bigos myśliwski – dodatkowe informacje

Gotowy bigos na gorąco wkładam do słoików i zamykam. Odgrzewam z dodatkiem kiełbasy pokrojonej w plasterki. Bigos jest wyśmienity. Moja mama zawsze serwowała na święta. Robiła tydzień przed świętami, wtedy był jeszcze smaczniejszy. Polecam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos hultajski
Następny przepis: Bigos na zeberkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode