Biały barszcz na maślance
Biały barszcz na maślance to prawdziwie reglowe danie, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Czerpiąc inspirację z tradycji kuchni polskiej, przepis łączy kwasowy smak maślanki z bogactwem ziemniaków, białej kiełbasy i warzyw. Eksplozja smaków w jednym naczyniu, które jest również niesamowicie sycące. Ten kremowy barszcz biały jest doskonały na rodzinne obiady lub wyjątkowe okazje. Biały barszcz na maślance to nie tylko wspaniały komfortowy posiłek, ale także znakomity sposób na zrozumienie kulturowego dziedzictwa polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 litr maślanki
- 1 mała śmietana 18% słodka
- 1 kg ziemniaki
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- kość wędzona, np. ze schabu
- 1 cebula
- 2-3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- Sól
- pieprz
- majeranek
Biały barszcz na maślance – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka z wodą. Dodać również wędzoną kość, ziele, liście laurowe, osolić i ugotować do miękkości.
- Maślankę, śmietanę, mąkę i jajka roztrzepać i wlać do zupy cały czas mieszając, aby się nie zważyło.
- Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na łyżce masła.
- Dodać cebulkę do zupy, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Do zupy można dodać kiełbasę.
Biały barszcz na maślance – dodatkowe informacje
Do barszczu białego na maślance można dodać kiełbasę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: biały barszcz z maślanki
Następny przepis: Biały chłodnik z Białegostoku