Biała dama

Biała dama

Biała Dama to wyjątkowe ciasto, które zajmuje honorowe miejsce w kulinarnym repertuarze miłośników słodkości. Słynie ze swojego delikatnego, aksamitnego smaku i eleganckiego wyglądu, wartości dodawanych przez umiejętne połączenie składników. Jednym z popularnych wariantów ciasta jest wersja proponowana przez siostrę Anastazję, znana ze swoich niezawodnych przepisów. Biała Dama to propozycja dla tych, którzy szukają niebanalnych smaków w prostych, domowych wypiekach. Bez względu na okazję, Biała Dama zawsze będzie olśniewać swoją wykwintnością, stając się gwiazdą każdej rodzinnej celebracji.

Składniki:

  • Blaszka 24×36 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa z serowa z brzoskwiniami:
  • 0,5 litry śmietanki 30%
  • Puszka brzoskwiń w syropie
  • 0,5 kg sera białego trzy razy mielonego
  • 4 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 0,5 szklanki wody
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 litry mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 tabliczka czekolady białej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • Kokosowa posypka:
  • 10 dag kokosu
  • 1/3 kostki masła
  • Dodatkowo:
  • Puszka masy krówkowej

Biała dama – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek delikatnie mieszając. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C.
    Należy upiec trzy takie biszkopty.
  2. 2.
    Masa serowa z brzoskwiniami: Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy jest już ubita dokładamy cukier puder. W następnej kolejności dokładamy ser, a na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Do masy serowej wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy.
  3. 3.
    Masa budyniowa: W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.
    Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń. Na koniec dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę.
  4. 4.
    kokosowa posypka: Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy kokos i przyrumieniamy go.
  5. 5.
    Przełożenie:
    Biszkopt, masa serowa z brzoskwiniami, biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, toffi, posypka kokosowa.

Biała dama – dodatkowe informacje

Można zrobić je jako tort. Jest bowiem dość wysokie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała czekoloda z mleka w proszku
Następny przepis: BIAŁA DAMA BEZ PIECZENIA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode