Bezy ziemniaczane
Oto przepis na niezwykły deser, który pochodzi z polskiej tradycji. Bezy ziemniaczane stanowią fantastyczną alternatywę dla klasycznych bez z białka jajek. Delikatna, krucha konsystencja tych ciasteczek wzmacniana jest przez ziemniaczany składnik, co nadaje im wyjątkowej tekstury i smaku. To zaskakujące połączenie, które sprawdzi się zarówno na dziecięcym stole, jak i podczas eleganckiego przyjęcia. Bezy ziemniaczane to także idealny wybór dla osób poszukujących nowych, nietypowych słodkości. Przepis jest łatwy w wykonaniu, atrakcyjny wizualnie i smaczny – z pewnością zachwyci każdego łasucha. Poznaj tajemnicę polskiej kuchni i odkryj bezy ziemniaczane.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 10 dekagramów masła
- 3 żółtka
- sól
- pieprz
- ulubione zioła
Bezy ziemniaczane – jak zrobić?
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać miękkie masło, żółtka, sól, pieprz – dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy (rękawa cukierniczego) z końcówką do bez i na wyłożoną papierem blaszkę wyciskać rozetki.
- Możemy posypać ulubionymi przyprawami. Ja część posypałam bazylią, część ziołami prowansalskimi a część przyprawą do ziemniaków.
- Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 190-200 stopni.
Bezy ziemniaczane – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wyszły mi 3 blaszki.