Bezy migdałowe

Bezy migdałowe

Bezy migdałowe to ulubione ciasteczka wielu osób, nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale również na prostotę wykonania. Co więcej, zawarte w nich białko i migdały dodają wartości odżywczej. Charakteryzują się chrupiącą skorupką i delikatnym środkiem, co sprawia, że są idealnym deserem na każdą okazję. Perfekcyjnie pasują do kawy lub herbaty, a nadać im jeszcze więcej uroku można, dodając bitą śmietanę lub owoce. Miłośnicy migdałów na pewno pokochają te ciasteczka. Dzięki temu przepisowi na bezy migdałowe, możecie cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem w zaciszu własnej kuchni.

Składniki:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • kilka kropel soku z cytryny

Bezy migdałowe – jak zrobić?

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie po łyżce dodawać cukier. Po każdym dodaniu cukru, przez chwilę miksować, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy piana będzie już gęsta, wcisnąć kilka kropel soku z cytryny i wsypać zmielone migdały.
  2. Wymieszać delikatnie łyżką. Gotową masę, przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać beziki na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Można też wykładać łyżką.
  3. Bezy suszyć w piekarniku, nagrzanym do 100 stopni z termoobiegiem, 1,5 godziny. Po tym czasie, uchylić drzwiczki piekarnika i suszyć jeszcze pół godziny.

Bezy migdałowe – dodatkowe informacje

Żeby bezy długo zachowały świeżość, przechowujemy je w puszce lub słoiku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezy
Następny przepis: Bezy ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode