Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i kwiatami bzu lilaka

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i kwiatami bzu lilaka

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i kwiatami bzu lilaka to oryginalne ciasteczka, które możemy przygotować na wiosnę, kiedy na krzakach pojawiają się fioletowe kwiaty bzu. Delikatna beza, aksamitna bita śmietana i lekko gorzkie, jadalne kwiaty bzu tworzą niepowtarzalne połączenie smaków. Te niezwykle eleganckie ciasteczka świetnie sprawdzą się na finezyjnych przyjęciach czy spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. To prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu. Kwiaty bzu lilaka nie są tylko pięknym dodatkiem – dodają wyrafinowanego smaku i aromatu, tworząc prawdziwie wiosenną kompozycję. Jeśli szukasz kreatywnych pomysłów na wypieki, ten przepis jest dla ciebie.

Składniki:

  • 3 białka
  • 200 g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • świeże kwiaty lilaka pospolitego
  • szczypta soli

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i kwiatami bzu lilaka – jak zrobić?

  1. 1.

    Miksujemy białka ze szczyptą soli. Kiedy zaczną gęstnieć zaczynamy stopniowo dosypywać cukier. Przerywamy miksowanie kiedy piana z białek i cukru stanie się gęsta i sztywna.

    Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy pianą rękaw cukierniczy z gwiazdkową tylką i wyciskamy kulistymi ruchami pianę nadając jej kształt gniazdek z pełnym dnem.

    Bezy suszymy przez około 3 godziny w piekarniku ustawionym na termoobieg w temperaturze 75°C. Po upływie trzech godzin piekarnik wyłączamy, a bezowe gniazdka zostawiamy w ciepłym piekarniku. Wyjmujemy kiedy ostygną.

    Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno pod koniec miksowania dodając łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

    Gniazdka napełniamy bitą śmietaną i obsypujemy obficie kwiatami lilaka.

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i kwiatami bzu lilaka – dodatkowe informacje

Pachnące kwiaty lilaka nie tylko są jadalne, ale również mają właściwości lecznicze, dlatego też warto, aby trafiały nie tylko do wazonu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami
Następny przepis: Bezy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode