Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy)

Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy)

Zbliżają się święta, a Ty poszukujesz idealnego przepisu na tradycyjny, ale nieco inny makowiec? Spróbuj naszego Bezglutenowego Wilgotnego Makowca – jest nie tylko baardzo makowy, ale także pozbawiony glutenu, dzięki czemu może być degustowany nawet przez osoby z nietolerancją tego białka. To wariacja na temat klasycznego przepisu, która z pewnością zachwyci wszystkie podniebienia. Użycie wyselekcjonowanych, zdrowych składników gwarantuje smaczny i aromatyczny wypiek, który bez wątpienia przyniesie radość zarówno z przygotowania, jak i jedzenia. Niezależnie od okazji, ten bezglutenowy makowiec z pewnością zrobi furorę na każdym stole!

Składniki:

  • 250g masła / oleju kokosowego
  • 200g cukru
  • 9 jajek
  • puszka gotowej masy makowej
  • 9 czubatych łyżek kaszy manny (użyłam płatków ryżowych)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
  • 600g jabłek

Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy) – jak zrobić?

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
  2. Ubić pianę z białek.
  3. Masło/olej utrzeć z cukrem i dodawać: żółtka, mak, kaszę/płatki (gdy płatki ryżowe są gruboziarniste należy je przedtem rozdrobnić np. blenderem), proszek do pieczenia.
  4. Całość wyrabiać mikserem.
  5. Na sam koniec dodać jabłka i pianę – wymieszać delikatnie łopatką by nie opadła.
  6. Ciasto wyłożyć na blachę i piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy) – dodatkowe informacje

Jeśli unikacie gluteny, zastąpcie kaszę manną płatkami ryżowymi (nie zmienią smaku makowca 🙂 ).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezglutenowy łosoś w kubraczku
Następny przepis: Bezmączny wrap

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode