Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy)
Zbliżają się święta, a Ty poszukujesz idealnego przepisu na tradycyjny, ale nieco inny makowiec? Spróbuj naszego Bezglutenowego Wilgotnego Makowca – jest nie tylko baardzo makowy, ale także pozbawiony glutenu, dzięki czemu może być degustowany nawet przez osoby z nietolerancją tego białka. To wariacja na temat klasycznego przepisu, która z pewnością zachwyci wszystkie podniebienia. Użycie wyselekcjonowanych, zdrowych składników gwarantuje smaczny i aromatyczny wypiek, który bez wątpienia przyniesie radość zarówno z przygotowania, jak i jedzenia. Niezależnie od okazji, ten bezglutenowy makowiec z pewnością zrobi furorę na każdym stole!
admin
Składniki:
- 250g masła / oleju kokosowego
- 200g cukru
- 9 jajek
- puszka gotowej masy makowej
- 9 czubatych łyżek kaszy manny (użyłam płatków ryżowych)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
- 600g jabłek
Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy) – jak zrobić?
- Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
- Ubić pianę z białek.
- Masło/olej utrzeć z cukrem i dodawać: żółtka, mak, kaszę/płatki (gdy płatki ryżowe są gruboziarniste należy je przedtem rozdrobnić np. blenderem), proszek do pieczenia.
- Całość wyrabiać mikserem.
- Na sam koniec dodać jabłka i pianę – wymieszać delikatnie łopatką by nie opadła.
- Ciasto wyłożyć na blachę i piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy) – dodatkowe informacje
Jeśli unikacie gluteny, zastąpcie kaszę manną płatkami ryżowymi (nie zmienią smaku makowca 🙂 ).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezglutenowy łosoś w kubraczku
Następny przepis: Bezmączny wrap