Bezglutenowe kopytka
Poszukujesz pomysłu na pyszny, a zarazem zdrowy obiad? Nasz przepis na bezglutenowe kopytka jest idealny dla osób na diecie bezglutenowej, ale także dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. To domowy przepis na klasyczne kopytka z ziemniaków, z tym że zamiast tradycyjnej mąki używamy mąki bezglutenowej. W efekcie otrzymujemy smaczne, miękkie i lekkie kopytka, które z powodzeniem możemy serwować z ulubionymi dodatkami – sosem, mięsem czy warzywami. Bezglutenowe kopytka to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością zasmakuje każdemu, niezależnie od diety.
admin
Składniki:
- około 300 g ziemniaków
- 90 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 żółtko (lub zamiennik 1 jajka)
Bezglutenowe kopytka – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Wodę odlewamy, a ziemniaki chwilę odparowujemy. Następnie ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestudzenia. -
2.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtko i zagniatamy gładkie ciasto ręcznie lub w malakserze. Gdy ciasto nie będzie chciało się formować dosypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy wałki, które następnie kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy ok. 1 min od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kopytka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Bezglutenowe kopytka – dodatkowe informacje
Podajemy polane tłuszczem z cebulką, posypane cukrem lub wg. uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezglutenowe kluski ziemniaczane z serem na słodko
Następny przepis: Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem