BEZA PAWŁOWA
Składniki:
- BEZA
- 8 białek
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Białka należy ubijać, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Następnie dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym i ciągle ubijać. Po dodaniu całego cukru należy ubijać przez 10 minut. Następnie dodać ocet i mąkę i delikatnie wymieszać. Po wymieszaniu ułożyć na papierze. Można to zrobić na papierze, a papier umieścić na kratce. Okrąg o średnicy około 23 do 25 cm. Piec w trybie termoobiegu, w temperaturze 120 stopni przez 10 minut, a następnie w temperaturze 100 stopni przez 2 godziny i 20 minut. Można piec dłużej. Po upieczeniu studzić w piekarniku.
Masa:
- 250g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- łyżka cukru pudru
Schłodzony ser i śmietankę należy ubić razem na dużych obrotach. Po ubiciu dodać cukier i schłodzić.
Mus:
- 2 owoce mango
- Łyżka cukru
- Sok z połowy cytryny
Owoce należy pokroić, dodać cukier i kilka łyżek wody. Dusić do miękkości, a następnie dodać sok z cytryny i zblendować. Schłodzić. Można dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej do gorącego musu, zagotować i schłodzić.
Na gotową bezę należy nałożyć masę serową i mus (zimny). Przybrać dowolnymi owocami i listkami mięty. Podawać zaraz po nałożeniu masy. Po przekrojeniu beza lekko opada w dół.
Beza pawłowa – jak zrobić?
-
BEZA.
Składniki:
1. 8 białek.
2. 2 szklanki cukru.
3. 2 łyżeczki białego octu winnego.
4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
5. 1 łyżeczka cukru waniliowego.Białka ubijać, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ciągle ubijać. Po dodaniu całego cukru ubijać przez 10 minut. Dodać ocet i mąkę. Delikatnie mieszać. Po wymieszaniu ułożyć na papierze. Okrąg średnica ok 23 do 25 cm. Piec w trybie termoobiegu, 120 stopni przez 10 minut, następnie 100 stopni przez 2 godziny i 20 minut. Można piec dłużej. Po upieczeniu studzić w piekarniku.
-
MASA:
Składniki:
1. 250g mascarpone.
2. 250 ml śmietanki 36%.
3. łyżka cukru pudru.Schłodzony ser i śmietankę ubić razem na dużych obrotach. Po ubiciu dodać cukier. Schłodzić.
-
MUS.
Składniki:
1. 2 owoce mango.
2. Łyżka cukru.
3. Sok z połowy cytryny.Owoce pokroić, dodać cukier i kilka łyżek wody. Dusić do miękkości. Dodać sok z cytryny. Zblenderować. Schłodzić. Można dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej do gorącego musu, zagotować, a następnie schłodzić.
Na gotową bezę nałożyć masę serową i mus (zimny). Przybrać dowolnymi owocami i listkami mięty. Podawać zaraz po nałożeniu masy. Po przekrojeniu beza lekko opada.
BEZA PAWŁOWA – dodatkowe informacje
Beza opada
Bezę możemy przechowywać kilka dni w zamkniętym pudełku. Dekorujemy przed samym podaniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii
Następny przepis: Bezalkoholowe mojito truskawkowe