BEZA PAWŁOWA

BEZA PAWŁOWA

Beza Pawłowa to niezwykły deser, kojarzony najczęściej z kuchnią australijską i nowozelandzką. Jego nazwa pochodzi od rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. To przepis na puszystą i kruchą bezę wypełnioną kremem i owocami. Ważne jest umiejętne wypiekanie bezy, która powinna być chrupiąca z zewnątrz, ale miękka i delikatna w środku. Często spotyka się niestety problem opadającej bezy, ale gdy już poznasz sekret doskonałego deseru, będziesz w stanie stworzyć prawdziwą symfonię smaków. Beza Pawłowa to idealny wybór na wyjątkowe okazje. Oto przepis na ten wykwintny deser.

Składniki:

  • BEZA
  • 8 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Białka należy ubijać, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Następnie dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym i ciągle ubijać. Po dodaniu całego cukru należy ubijać przez 10 minut. Następnie dodać ocet i mąkę i delikatnie wymieszać. Po wymieszaniu ułożyć na papierze. Można to zrobić na papierze, a papier umieścić na kratce. Okrąg o średnicy około 23 do 25 cm. Piec w trybie termoobiegu, w temperaturze 120 stopni przez 10 minut, a następnie w temperaturze 100 stopni przez 2 godziny i 20 minut. Można piec dłużej. Po upieczeniu studzić w piekarniku.

Masa:

  • 250g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru

Schłodzony ser i śmietankę należy ubić razem na dużych obrotach. Po ubiciu dodać cukier i schłodzić.

Mus:

  • 2 owoce mango
  • Łyżka cukru
  • Sok z połowy cytryny

Owoce należy pokroić, dodać cukier i kilka łyżek wody. Dusić do miękkości, a następnie dodać sok z cytryny i zblendować. Schłodzić. Można dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej do gorącego musu, zagotować i schłodzić.

Na gotową bezę należy nałożyć masę serową i mus (zimny). Przybrać dowolnymi owocami i listkami mięty. Podawać zaraz po nałożeniu masy. Po przekrojeniu beza lekko opada w dół.

Beza pawłowa – jak zrobić?

  1. BEZA.

    Składniki:
    1. 8 białek.
    2. 2 szklanki cukru.
    3. 2 łyżeczki białego octu winnego.
    4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
    5. 1 łyżeczka cukru waniliowego.

    Białka ubijać, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ciągle ubijać. Po dodaniu całego cukru ubijać przez 10 minut. Dodać ocet i mąkę. Delikatnie mieszać. Po wymieszaniu ułożyć na papierze. Okrąg średnica ok 23 do 25 cm. Piec w trybie termoobiegu, 120 stopni przez 10 minut, następnie 100 stopni przez 2 godziny i 20 minut. Można piec dłużej. Po upieczeniu studzić w piekarniku.

  2. MASA:

    Składniki:
    1. 250g mascarpone.
    2. 250 ml śmietanki 36%.
    3. łyżka cukru pudru.

    Schłodzony ser i śmietankę ubić razem na dużych obrotach. Po ubiciu dodać cukier. Schłodzić.

  3. MUS.

    Składniki:
    1. 2 owoce mango.
    2. Łyżka cukru.
    3. Sok z połowy cytryny.

    Owoce pokroić, dodać cukier i kilka łyżek wody. Dusić do miękkości. Dodać sok z cytryny. Zblenderować. Schłodzić. Można dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej do gorącego musu, zagotować, a następnie schłodzić.

Na gotową bezę nałożyć masę serową i mus (zimny). Przybrać dowolnymi owocami i listkami mięty. Podawać zaraz po nałożeniu masy. Po przekrojeniu beza lekko opada.

BEZA PAWŁOWA – dodatkowe informacje

Beza opada

Bezę możemy przechowywać kilka dni w zamkniętym pudełku. Dekorujemy przed samym podaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii
Następny przepis: Bezalkoholowe mojito truskawkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode