basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح

basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح

Basbousa przekładana kremem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni bliskowschodniej. Ta tradycyjna ciasto o prostokątnym kształcie ma subtelny smak kokosa, który doskonale łączy się z delikatnym kremem, dodającym całości niepowtarzalnej słodyczy. Basbousa to wyjątkowe połączenie składników, które w taki czy inny sposób wyrażają niepowtarzalną kulturę kulinarną Bliskiego Wschodu. To idealna propozycja na deser na specjalne okazje. Te niesamowite wrażenia smakowe bez wątpienia przekonają każdego miłośnika słodkości. Zapraszamy do odkrywania wyjątkowych smaków kuchni arabskiej za pomocą naszego przepisu na basbousa przekładaną kremem.

Składniki:

  • krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 200 ml śmietany 36%
  • 150 g serka kremowego
  • ciasto:
  • 450 g semoliny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mleka w proszku
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • syrop:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • trochę wody różanej lub z kwiatu pomarańczy w wersji exklusiv ;))

Basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح – jak zrobić?

  1. Krem: mleko wlewamy do garnka, wsypujemy skrobię kukurydzianą i cukier; dokładnie mieszamy i gotujemy budyń od czasu do czasu mieszając aby nie przywarł do garnka. Odstawiamy. Kiedy trochę przestygnie dodajemy serek i śmietanę; wszystko mieszamy.
  2. Syrop: Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy, aż troszkę zgęstnieje. Na koniec dodajemy wodę aromatyzowaną.
  3. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy ręką. Formę smarujemy masłem. Ja zazwyczaj używam tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Więc jak już mamy formę posmarowana masłem to wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy równomiernie budyń. Na budyń układamy drugą część ciasta. Najlepiej zamoczonymi rękoma w wodzie lepić placki i wykładać na budyń, a potem wszystko ładnie również mokrymi rękoma wyrównać.
  5. Przed wstawieniem do piekarnika nożem kroimy romby lub kwadraty. Pieczemy ok 35-40 minut w 180°C. Ciepłe polewamy syropem i posypujemy pistacjami…

xxxx – dodatkowe informacje

Do ciasta potrzebujemy semoliny, ale ja jak akurat nie mam na stanie to daję bardzo drobną kaszę mannę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz z knedlami drożdżowymi
Następny przepis: Batoniki Nesquik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode