Barszcz szczawiowy z jajkiem
Zapraszam na orzeźwiającą, kwaskowatą ucztę. Dziś przygotowujemy barszcz szczawiowy z jajkiem – tradycyjne danie polskiej kuchni. To prosta, a zarazem pyszna zupa, której głównymi składnikami są szczaw, bulion oraz jajka. Właśnie ta zielona roślina nadaje potrawie charakterystycznego, lekko kwasowego smaku, idealnie komponującego się z delikatnością jajka. Wzbogacony śmietaną barszcz szczawiowy z jajkiem jest nieskompilowny w przygotowaniu, a jednocześnie zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Odkryjmy razem ten przepis na domowy, tradycyjny barszcz szczawiowy z jajkiem.
admin
Składniki:
- 2 pęczki świeżych liści szczawiu
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3,5 litra rosołu lub bulionu
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszenna
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- Jajka ugotowane na twardo
Barszcz szczawiowy z jajkiem – jak zrobić?
- Szczaw dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć szczaw.
- W garnku zagotować rosół /bulion, dodać szczaw, doprawić solą i pieprzem. Gotować 5 min.
- Śmietanę rozmieszać z mąką i chochlą wywaru z zupy, przelać do garnka. Gotować kolejne 2-3 minuty.
- Barszcz podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.
Barszcz szczawiowy z jajkiem – dodatkowe informacje
Gdyby zupa wyszła za mało kwaśna można dolać odrobinę octu