Barszcz szczawiowy z jajkiem

Barszcz szczawiowy z jajkiem

Zapraszam na orzeźwiającą, kwaskowatą ucztę. Dziś przygotowujemy barszcz szczawiowy z jajkiem – tradycyjne danie polskiej kuchni. To prosta, a zarazem pyszna zupa, której głównymi składnikami są szczaw, bulion oraz jajka. Właśnie ta zielona roślina nadaje potrawie charakterystycznego, lekko kwasowego smaku, idealnie komponującego się z delikatnością jajka. Wzbogacony śmietaną barszcz szczawiowy z jajkiem jest nieskompilowny w przygotowaniu, a jednocześnie zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Odkryjmy razem ten przepis na domowy, tradycyjny barszcz szczawiowy z jajkiem.

Składniki:

  • 2 pęczki świeżych liści szczawiu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 3,5 litra rosołu lub bulionu
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszenna
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • Jajka ugotowane na twardo

Barszcz szczawiowy z jajkiem – jak zrobić?

  1. Szczaw dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć szczaw.
  2. W garnku zagotować rosół /bulion, dodać szczaw, doprawić solą i pieprzem. Gotować 5 min.
  3. Śmietanę rozmieszać z mąką i chochlą wywaru z zupy, przelać do garnka. Gotować kolejne 2-3 minuty.
  4. Barszcz podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.

Barszcz szczawiowy z jajkiem – dodatkowe informacje

Gdyby zupa wyszła za mało kwaśna można dolać odrobinę octu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz szczawiowy
Następny przepis: Barszcz ukraiński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode