Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany to połączenie klasycznego smaku z nutą kremowej delikatności. To potrawa, która nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale również kusi wyjątkowym aromatem. Składniki, których użyjemy do tego przepisu są proste i łatwo dostępne. Będzie to idealny wybór dla tych, którzy cenią zdrowe, domowe jedzenie. Dodatkowo, dzięki zastosowaniu chudego jogurtu naturalnego zamiast śmietany, ten barszcz czerwony jest dietetyczny, a jednocześnie zachowuje swoją tradycyjną, niepowtarzalną głębię smaku. Przygotowanie tej pysznej zupy nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego smakosza.

Składniki:

  • 900 g buraków czerwonych, obranych
  • 120 g marchewki, obranej
  • 50 g pietruszki, obranej – korzenia
  • 50 g selera, obranego – korzenia
  • 80 g cebuli, obranej
  • 2 większe ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • sól, vegeta, pieprz czarny, sok z cytryny – do smaku
  • majeranek
  • Zaprawka:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • Stopiona słonina na skwarki – ok. 30 g

Barszcz czerwony zabielany – jak zrobić?

  1. Wszystkie jarzyny obieramy, myjemy.
  2. Buraki kroimy w cienkie plasterki. Pietruszkę, selera, marchewkę- w półsłupki. Cebulę- w grubszą kostkę.
  3. Warzywa zalewamy 1 1/2 l zimnej wody.
  4. Gotujemy do miękkości. Uzupełniamy wodę.
  5. Wówczas doprawiamy: solą, vegetą, pieprzem. Wlewamy sok z cytryny- ok 2 łyżek. Dodajemy zmiażdżony czosnek.
  6. Robimy zaprawkę z mąki i śmietany. Dokładnie ucieramy na gładką masę. Wlewamy nieco gorącej zupy. A następnie wlewamy zaprawkę do całości. Zagotowujemy chwilkę.
  7. Topimy słoninkę i wlewamy do zupy. Posypujemy posiekaną natką i majerankiem.
  8. Podajemy na gorąco z ziemniaczkami z koperkiem. Smacznego 🙂

Porady – Barszcz czerwony zabielany

Warzyw nie ścieram na tarce- specjalnie. Te grubiej krojone mają wyrazistszy smak.

Sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Majeranku w sezonie- używamy świeżego.

Zupka jest syta.

Podajemy ją osobno z okraszonymi ziemniakami z koperkiem. Albo w wersji, ziemniaki ugotowane kroimy grubo na talerzu i zalewamy barszczykiem.

Barszczyk możemy ugotować na dowolnym wywarze z mięsa lub po prostu dodać masło- w wersji dietetycznej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz czerwony zabielany
Następny przepis: barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode