Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to połączenie klasycznego smaku z nutą kremowej delikatności. To potrawa, która nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale również kusi wyjątkowym aromatem. Składniki, których użyjemy do tego przepisu są proste i łatwo dostępne. Będzie to idealny wybór dla tych, którzy cenią zdrowe, domowe jedzenie. Dodatkowo, dzięki zastosowaniu chudego jogurtu naturalnego zamiast śmietany, ten barszcz czerwony jest dietetyczny, a jednocześnie zachowuje swoją tradycyjną, niepowtarzalną głębię smaku. Przygotowanie tej pysznej zupy nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego smakosza.
admin
Składniki:
- 900 g buraków czerwonych, obranych
- 120 g marchewki, obranej
- 50 g pietruszki, obranej – korzenia
- 50 g selera, obranego – korzenia
- 80 g cebuli, obranej
- 2 większe ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- sól, vegeta, pieprz czarny, sok z cytryny – do smaku
- majeranek
- Zaprawka:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- Stopiona słonina na skwarki – ok. 30 g
Barszcz czerwony zabielany – jak zrobić?
- Wszystkie jarzyny obieramy, myjemy.
- Buraki kroimy w cienkie plasterki. Pietruszkę, selera, marchewkę- w półsłupki. Cebulę- w grubszą kostkę.
- Warzywa zalewamy 1 1/2 l zimnej wody.
- Gotujemy do miękkości. Uzupełniamy wodę.
- Wówczas doprawiamy: solą, vegetą, pieprzem. Wlewamy sok z cytryny- ok 2 łyżek. Dodajemy zmiażdżony czosnek.
- Robimy zaprawkę z mąki i śmietany. Dokładnie ucieramy na gładką masę. Wlewamy nieco gorącej zupy. A następnie wlewamy zaprawkę do całości. Zagotowujemy chwilkę.
- Topimy słoninkę i wlewamy do zupy. Posypujemy posiekaną natką i majerankiem.
- Podajemy na gorąco z ziemniaczkami z koperkiem. Smacznego 🙂
Porady – Barszcz czerwony zabielany
Warzyw nie ścieram na tarce- specjalnie. Te grubiej krojone mają wyrazistszy smak.
Sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Majeranku w sezonie- używamy świeżego.
Zupka jest syta.
Podajemy ją osobno z okraszonymi ziemniakami z koperkiem. Albo w wersji, ziemniaki ugotowane kroimy grubo na talerzu i zalewamy barszczykiem.
Barszczyk możemy ugotować na dowolnym wywarze z mięsa lub po prostu dodać masło- w wersji dietetycznej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz czerwony zabielany
Następny przepis: barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą