Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to tradycyjna polska zupa, którą z łatwością można przygotować we własnej kuchni. Jej unikalny, intensywny smak oraz aksamitna konsystencja to rezultat zabielania śmietaną, co jest istotnym elementem procesu gotowania. To właśnie zabielanie barszczu nadaje mu wyjątkowej głębi i sprawia, że jest wartościowym dodatkiem do każdej domowej kolacji. Przygotowanie tego dania jest proste, ale wymaga precyzyjnego doprawienia oraz użycia odpowiednich składników. Zupa ta jest idealna na wszelkiego rodzaju uroczystości, szczególnie na Wigilię i inne święta. Warto zatem nauczyć się, jak ugotować barszcz czerwony zabielany.
admin
Składniki:
- 3 litry bulionu
4-5 małych buraków
duża marchewka
mała pietruszka
kawałek selera korzeniowego
kawałek zielonej części pora
gałązka lubczyku
1/2 cebuli
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz i sól – do smaku
1 łyżka masła
1-1,5 łyżki octu
1 łyżeczka vegety
mały kubek śmietany (ok. 200 ml)
1 łyżka mąki
zielona pietruszka do dekoracji
Barszcz czerwony zabielany – jak zrobić?
- Rosół zagotować, wrzucić starte na dużych oczkach tarki: marchew, pietruszkę, selera, 1 buraczka. Dołożyć kawałek pora w całości, gałązkę lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
- Pozostałe buraczki obrać, pokroić na większe kawałki. Pokrojoną cebulę usmażyć na maśle, dodać do zupy razem z kawałkami buraków. Kiedy barszcz osiągnie intensywny kolor, wlać ocet, aby go utrwalić. Zupę zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, vegetą, zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Posypać zieloną pietruszką.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami z wody pokrojonymi w ćwiartki.
xxxx – dodatkowe informacje
Zupę możemy ugotować także na samej wodzie – będzie wtedy mniej kaloryczna. Możemy dodać kostkę rosołową. Jeżeli nie używamy vegety, możemy ją pominąć lub zastąpić domową jarzynką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz czerwony z uszkami z mięsnym nadzieniem
Następny przepis: Barszcz czerwony zabielany