Barszcz czerwony z uszkami
Tradycyjny wigilijny barszcz czerwony z uszkami to absolutny klasyk polskiej kuchni, który zdobi stoły na święta Bożego Narodzenia w całym kraju. Przepis na barszcz czerwony z uszkami to połączenie soczystej, głębokiej czerwieni barszczu, przygotowanego z najlepszych buraków, z niewielkimi uszkami, czyli pierożkami wypełnionymi aromatycznym farszem. Bez tej wyjątkowej kompozycji smaków i kolorów, żaden wigilijny wieczór nie będzie taki sam. Jeśli szukasz idealnego przepisu na barszcz czerwony do uszek lub przepisu na uszka do barszczu czerwonego, to jest to idealne danie właśnie dla Ciebie. Barszczyk z uszkami to gwarancja niezapomnianych chwil przy świątecznym stole.
admin
Składniki:
- 2 litry wody
- 400 ml domowego zakwasu buraczanego
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 duża cebula
- 1/2 średniego pora
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone śliwki
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- sól (do smaku)
- sok z 1/2 cytryny (lub do smaku)
- Uszka
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 150 ml wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 żółtko
- Farsz:
- 150 g suszonych grzybów (prawdziwki)
- 1 duża cebula
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 białko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Barszcz czerwony z uszkami – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie uszek:- Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Wodę odlać, a grzyby zalać czystą wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć z wody. Posiekać bardzo drobno.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, doprawić solą i cukrem. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
- Cebulę połączyć z grzybami. Farsz doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Wymieszać z białkiem, łyżką oleju i tartą bułką. Odstawić do przegryzienia.
- Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i za pomocą kieliszka (np. do czerwonego wina) wykrawać koła.
- Nakładać farsz i lepić jak pierogi. Końce zlepiać i formować uszka. Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
-
2.
Barszcz czerwony:- Wodę zagotować z dodatkiem suszonych śliwek, liścia, ziela, pieprzu i czosnku. Dodać obrane i pokrojone jarzyny.
- Cebulę zrumienić nad gazem. Gotować do miękkości.
- Kiedy jarzyny będą miękkie dolać zakwas i zmniejszyć gaz. Pogotować chwilę nie doprowadzając do wrzenia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru.
- Jeśli barszcz jest mało kwaśny – dodać soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
xxxx – dodatkowe informacje
Przepis na domowy zakwas na barszcz czerwony: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-barszcz-czerwony-4
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz czerwony w dwóch odsłonach
Następny przepis: Barszcz czerwony z uszkami z mięsnym nadzieniem