Barszcz biały z kurkami, białą kiełbasą i jajkiem
Tradycyjny, polski barszcz biały z grzybami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wbrew powszechnej opinii, nie jest on trudny do przygotowania. Wykorzystanie świeżych grzybów nadaje mu wyrazisty, intensywny smak, który rozgrzewa i zadowala nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowany z miłością i starannością stanie się prawdziwą gwiazdą stołu. Czar białego barszczu tkwi w jego aksamitnej konsystencji, esencjonalnym aromacie, a także w doskonale skomponowanych smakach, które tworzą niepowtarzalną symfonię na języku. Właśnie dlatego barszcz grzybowy ze świeżych grzybów to danie, po które warto sięgnąć nie tylko podczas świąt, ale na co dzień.
admin
Składniki:
- 2 litry wody
- 3 ząbki czosnku
- Barszcz biały w butelce
- 0,5 szklanki śmietany
- 6 ziemniaków
- 6-8 podgrzybków, maślaków lub garść suszonych grzybów
- Sól pieprz do smaku
- Łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- Po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 1 łyżka masła
Barszcz biały z grzybami – jak zrobić?
- Świeże grzyby obierz, opłukaj i pokrój dodaj do gotującej się wody.(jeśli używasz suszonych namocz je 0,5 godziny, opłukaj i dodaj do garnka)
Następnie dodaj masło, czosnek, sól pieprz do smaku, majeranek liście laurowe, ziele angielskie i pieprz gotuj około 20 minut.
Ziemniaki obierz, opłukaj i pokrój w kostkę dodaj do barszczu gotuj aż będą miękkie dodaj barszcz z butelki na koniec zageść śmietaną.
Barszcz biały z grzybami – dodatkowe informacje
Barszcz biały z grzybami smakuje zarówno z grzybami świeżymi lub suszonymi. Podawaj z pajdą chleba.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz biały z kiszonej kapusty
Następny przepis: Barszcz czerwony