Baranki z masła

Baranki z masła

Tradycyjne wypieki na Wielkanoc często wykorzystują figury baranków, które mają szczególne znaczenie w chrześcijańskiej tradycji Wielkanocnej. Baranki z masła to tradycyjny, smacznym prezentem dla najbliższych. Zaskakują nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem. Te baranki z masła bez formy doskonale sprawdzą się na świątecznym stole. Pieczenie baranka z masła nie jest wcale trudne, a dodatkowo możemy zaprosić do wspólnej zabawy dzieci, które z chęcią pomogą w kształtowaniu figurki. Ciekawą odmianą mogą być też baranki z makaronu, które niewątpliwie dodadzą świątecznemu stołowi uroku. Ten przepis pomoże Ci w tym zadaniu!

Składniki:

  • 3 kostki masła po 200g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • goździki suszone
  • bukszpan
  • rzeżucha

Baranki z masła – jak zrobić?

  1. masło
    1.
    Miękkie masło wkładamy do dwóch miseczek. Do jednej wkładamy łyżeczkę chrzanu, a do drugiej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.
  2. forma do baranków
    2.
    Następnie zimnym masłem smakowym wypełniamy formę do robienia baranków z masła. Robimy 3 rodzaje smakowych baranków: Czosnkowy, chrzanowy i naturalny. Dekorujemy uszy i ogonek z listków bukszpanu, oczy z goździków. Futerko barankom robimy za pomocą masła włożonego do czosnkownicy. Po zrobieniu Baranków można je ustawić na wyrośniętej rzeżuszce.

Baranki z masła – dodatkowe informacje

Formę do baranków z masła najlepiej włożyć do woreczka foliowego aby łatwiej wychodziły z formy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kakaowe ciasto – BEZ JAJEK
Następny przepis: Bardzo proste ptysie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode