Baranki z masła
Tradycyjne wypieki na Wielkanoc często wykorzystują figury baranków, które mają szczególne znaczenie w chrześcijańskiej tradycji Wielkanocnej. Baranki z masła to tradycyjny, smacznym prezentem dla najbliższych. Zaskakują nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem. Te baranki z masła bez formy doskonale sprawdzą się na świątecznym stole. Pieczenie baranka z masła nie jest wcale trudne, a dodatkowo możemy zaprosić do wspólnej zabawy dzieci, które z chęcią pomogą w kształtowaniu figurki. Ciekawą odmianą mogą być też baranki z makaronu, które niewątpliwie dodadzą świątecznemu stołowi uroku. Ten przepis pomoże Ci w tym zadaniu!
admin
Składniki:
- 3 kostki masła po 200g
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka chrzanu
- goździki suszone
- bukszpan
- rzeżucha
Baranki z masła – jak zrobić?
-
1.
Miękkie masło wkładamy do dwóch miseczek. Do jednej wkładamy łyżeczkę chrzanu, a do drugiej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. -
2.
Następnie zimnym masłem smakowym wypełniamy formę do robienia baranków z masła. Robimy 3 rodzaje smakowych baranków: Czosnkowy, chrzanowy i naturalny. Dekorujemy uszy i ogonek z listków bukszpanu, oczy z goździków. Futerko barankom robimy za pomocą masła włożonego do czosnkownicy. Po zrobieniu Baranków można je ustawić na wyrośniętej rzeżuszce.
Baranki z masła – dodatkowe informacje
Formę do baranków z masła najlepiej włożyć do woreczka foliowego aby łatwiej wychodziły z formy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kakaowe ciasto – BEZ JAJEK
Następny przepis: Bardzo proste ptysie