Bankietowa z serkiem wiejskim

Bankietowa z serkiem wiejskim

Sałatka bankietowa z serkiem wiejskim to elegancka i szybka propozycja dla każdego, kto szuka oryginalnych smaków. Ten przepis, doskonały na specjalne okazje, łączy w sobie chłodną, kruchą sałatę z delikatnym, kremowym twarożkiem wiejskim. Wyjątkowość bankietowej sałatki z serkiem wiejskim polega na jej prostocie, ale bogactwie smaku. Idealna równowaga tym składników sprawia, że sałatka ta jest nie tylko sycącym daniem, ale i prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jest to doskonała propozycja na eleganckie przyjęcie czy ważne rodzinne spotkanie.

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6 jajek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 20 dag mielonki tyrolskiej w kawałku
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 ogórek zielony wąż
  • 1 cebula
  • 3 mniejsze pomidory
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu

Bankietowa z serkiem wiejskim – jak zrobić?

  1. Serek wiejski odsączyć na sitku, tak samo groszek. Szczypiorek opłukać i posiekać. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Mielonkę, paprykę, ogórka, cebulę i pomidory również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki odsączyć na sitku z nadmiaru płynów.
  2. Majonez dokładnie wymieszać z ketchupem aż powstanie jednolity sos.
  3. W misce układać warstwami:

    • pomidory
    • cebulę
    • posypać solą i pieprzem
    • ogórek zielony
    • papryka konserwowa
    • mielonka tyrolska
    • serek wiejski
    • groszek konserwowy
    • sos majonezowo – ketchupowy
    • jajka
    • szczypiorek
  4. Schłodzić.

Bankietowa z serkiem wiejskim – dodatkowe informacje

Zamiast mielonki tyrolskiej można użyć szynki konserwowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Banica na śniadanie
Następny przepis: Barania łopatka długo pieczona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode