Bankietowa z serkiem wiejskim
Sałatka bankietowa z serkiem wiejskim to elegancka i szybka propozycja dla każdego, kto szuka oryginalnych smaków. Ten przepis, doskonały na specjalne okazje, łączy w sobie chłodną, kruchą sałatę z delikatnym, kremowym twarożkiem wiejskim. Wyjątkowość bankietowej sałatki z serkiem wiejskim polega na jej prostocie, ale bogactwie smaku. Idealna równowaga tym składników sprawia, że sałatka ta jest nie tylko sycącym daniem, ale i prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jest to doskonała propozycja na eleganckie przyjęcie czy ważne rodzinne spotkanie.
admin
Składniki:
- 500 g serka wiejskiego
- 1 pęczek szczypiorku
- 6 jajek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 20 dag mielonki tyrolskiej w kawałku
- 1 słoik papryki konserwowej
- 1 ogórek zielony wąż
- 1 cebula
- 3 mniejsze pomidory
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
Bankietowa z serkiem wiejskim – jak zrobić?
- Serek wiejski odsączyć na sitku, tak samo groszek. Szczypiorek opłukać i posiekać. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Mielonkę, paprykę, ogórka, cebulę i pomidory również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki odsączyć na sitku z nadmiaru płynów.
- Majonez dokładnie wymieszać z ketchupem aż powstanie jednolity sos.
-
W misce układać warstwami:
- pomidory
- cebulę
- posypać solą i pieprzem
- ogórek zielony
- papryka konserwowa
- mielonka tyrolska
- serek wiejski
- groszek konserwowy
- sos majonezowo – ketchupowy
- jajka
- szczypiorek
- Schłodzić.
Bankietowa z serkiem wiejskim – dodatkowe informacje
Zamiast mielonki tyrolskiej można użyć szynki konserwowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Banica na śniadanie
Następny przepis: Barania łopatka długo pieczona