Bananowe muffinki z 4 składników-bez cukru!
Czy kiedykolwiek marzyłeś o wypiekach, które są tak proste do zrobienia, jak tylko to możliwe? Jeżeli tak, to ten przepis na bananowe bułeczki bez wyrabiania jest właśnie dla Ciebie. To niesamowite ciasto, które ma delikatny smak banana, jest nie tylko łatwe do przygotowania, ale również nie wymaga od Ciebie żmudnego wyrabiania ciasta. Właśnie dlatego, przepis ten jest idealny nawet dla początkujących kucharzy. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Cię swoją wilgotnością i delikatnym smakiem banana. Spróbuj zrobić te bułeczki już dzisiaj!
admin
Składniki:
- 2-3 dojrzałe banany (280 g bez skórki)
- 1 jajko
- 3 g suchych drożdży
- 3 łyżki roztopionego masła
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 łyżeczki soli
- garść posiekanych orzechów włoskich
Bananowe bułeczki bez wyrabiania – jak zrobić?
- Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, drożdże, masło oraz orzechy. Mieszamy.
- Następnie dodajemy sól i cały czas mieszając partiami dodajemy mąkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy bułeczki zależy od wielkości wyjdzie ich od 4 do 9. Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Bułeczki pieczemy w 190°C przez ok. 15 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
oprócz orzechów do ciasta można dodać np. czekoladę
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Banana bread - amerykański przepis
Następny przepis: Banany w cieście naleśnikowym