Banana bread - amerykański przepis

Banana bread – amerykański przepis

Właśnie dziś mamy dla was prawdziwy klasyk amerykańskiej kuchni, doceniany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Banana bread jest nie tylko niezwykle aromatycznym, ale przede wszystkim niezmiernie prostym wypiekiem. Jego główny składnik, czyli banany, nadają ciastu wyjątkowo łagodnego smaku oraz zapewniają odpowiednią wilgotność. Kompozycję smaku dopełnia idealne połączenie nut cynamonu i wanilii. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się jak proste może być przygotowanie pysznego, domowego banana bread, bez konieczności wizyty w amerykańskiej cukierni. Czy jest coś lepszego niż kawałek ciepłego, domowego ciasta na popołudniową przekąskę? Na pewno ciężko znaleźć alternatywę.

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Banana bread – amerykański przepis – jak zrobić?

  1. Banany rozgnieść za pomocą widelca. Do miski włożyć banany, dodać stopione masło, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Na samym końcu mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 10×20 cm. Piec 45 minut w temp. 170 stopni.

Banana bread – amerykański przepis – dodatkowe informacje

Doskonały na ciepło i na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bami Goreng
Następny przepis: Bananowa Fantazja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode