Bajaderki

Bajaderki

Bajaderki z herbatników to pyszne i łatwe w przygotowaniu słodkości, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przepis na te małe kawałki rozkoszy skrywa prostotę i uniwersalność – można je przygotować zaledwie z kilku składników, które większość z nas ma zawsze pod ręką. Kruche i delikatne herbatniki stanowią bazę tych słodkich łakoci, którą obficie polewamy polewą czekoladową, dając im nieodparte wykończenie. Nie tylko ich smak jest urzekający, ale również malowniczy wygląd sprawia, że bajaderki z herbatników są idealne na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Przygotuj je samodzielnie korzystając z naszego przepisu na bajaderki z herbatników i podziel się nimi z bliskimi.

Składniki:

  • Bajaderki:
  • 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp.
  • 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast)
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie)
  • 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella
  • dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp.
  • Dodatkowo:
  • 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek

Bajaderki z herbatników – przepis

  1. 1.
    Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać.
  2. 2.
    Masło zagotować z kakao, cukrem oraz mlekiem. Jeszcze ciepłą mieszankę dodać do masy ciasteczkowej wraz z dżemem/powidłami oraz kremem czekoladowym. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie zagnieść w kulę (w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę dżemu lub dosypać troszkę pokruszonych ciast) Z masy uformować 10-15 kulek. Schłodzić w lodówce.
  3. 3.
    Polewa czekoladowa: W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy polewa lekko przestygnie maczać w niej schłodzone bajaderki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!

Bajaderki – dodatkowe informacje

Przepis na 10-15 bajaderek z herbatników.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bajaderka
Następny przepis: Bajaderki-bomby rumowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode