Babka z kolorowymi piegami

Babka z kolorowymi piegami

Babka z kolorowymi piegami to niezwykle kreatywne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. To przepis, który wyróżnia się swoim niezwykłym wyglądem i niebanalnym smakiem. Ta babka jest połączeniem tradycyjnego wypieku z odrobiną fantazji. Wyjątkowym elementem są kolorowe piegi, które nadają temu ciastu unikalny charakter. Te malutkie, barwne plamy przyciągają wzrok i sprawiają, że każdy kęs jest jeszcze bardziej fascynujący. Babka z kolorowymi piegami to doskonałe rozwiązanie na urodziny czy przyjęcie dla dzieci. Ten przepis jest również świetnym sposobem na ożywienie tradycyjnej babki i wprowadzenie do niej swojego osobistego stylu.

Składniki:

  • 300 gramów masła
  • 650 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów cukru
  • 7 jaj
  • małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kolorowe barwniki

Babka z kolorowymi piegami – jak zrobić?

  1. 1.
    Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać 100 ml mleka i utrzeć gładkie ciasto. Odłożyć po 3-4 łyżki ciasta do trzech miseczek i zabarwić na dowolne kolory. Następnie ciastem napełnić wysmarowane masłem formy do kulek i po zamknięciu piec w temp. 170 st około 10 minut, od razu po upieczeniu delikatnie wyjąć je z formy.
  2. 2.
    Pozostałe ciasto wymieszać ze 100 ml mleka i 1/3 ciasta wyłożyć na dnie długiej formy keksowej (30 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć upieczone kulki i zalać je resztą ciasta.
  3. 3.
    Piec około 40 minut w temp. 170 st. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy i polać lukrem, dowolnie ozdobić. Na lukier utrzeć cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i wody, ucieramy na gładki i płynny lukier.

Słowa kluczowe: wymyśl przepis na ciasto pana kleksa

Babka z kolorowymi piegami – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy takiej formy do lizaków z ciasta to możemy upiec małe muffinki i pociąć na pół, a następnie dodać do ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka z kisielem wiśniowym
Następny przepis: Babka ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode