Babka z karobem na oliwie (wegańska,bez jajek, bez mleka)
Poznajcie nasz unikalny przepis na wegańską babkę z karobem na oliwie. Ten wypiek opiera się na pysznym mleku karobowym, które dodaje ciastu bogatą, naturalnie słodką nutę czekolady w idealnej harmonii z niesamowitą aromatyczną oliwą. Babka z karobem na oliwie jest idealnym wyborem dla wegan, osób z nietolerancjami pokarmowymi lub każdego, kto chciałby spróbować czegoś nowego. Całkowicie wolna od jaj i mleka, to ciasto jest jednocześnie smaczne, zdrowe i zgodne z dietą bezglutenową. Znajdź nową ulubioną alternatywę dla tradycyjnego ciasta czekoladowego!
admin
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki razowej np. owsianej, żytniej
- 1/2 szkl. cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli morskiej
- 3 łyżki karobu
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szkl oliwy z oliwek (oleju)
- 1 łyżka dowolnego octu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. wody
- skórka otarta z 1 cytryny
Babka z karobem na oliwie (wegańska, bez jajek, bez mleka) – jak zrobić?
- Cytrynę dokładnie szorujemy, następnie ścieramy z niej skórkę.
- Suche składniki wsypujemy do jednej miski.
- W drugiej misce mieszamy składniki mokre i mieszamy je tylko do ich połączenia.
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową.
Słowa kluczowe: ciasto z karobem
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli w domu nie macie karobu, zastąpcie go kakao lub czekoladą w proszku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY
Następny przepis: Oatmeal porridge (Brytyjska owsianka)