Babka z karobem na oliwie (wegańska,bez jajek, bez mleka)
Poznajcie nasz unikalny przepis na wegańską babkę z karobem na oliwie. Ten wypiek opiera się na pysznym mleku karobowym, które dodaje ciastu bogatą, naturalnie słodką nutę czekolady w idealnej harmonii z niesamowitą aromatyczną oliwą. Babka z karobem na oliwie jest idealnym wyborem dla wegan, osób z nietolerancjami pokarmowymi lub każdego, kto chciałby spróbować czegoś nowego. Całkowicie wolna od jaj i mleka, to ciasto jest jednocześnie smaczne, zdrowe i zgodne z dietą bezglutenową. Znajdź nową ulubioną alternatywę dla tradycyjnego ciasta czekoladowego!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1,5 szkl. mąki razowej np. owsianej, żytniej
 - 1/2 szkl. cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu
 - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
 - szczypta soli morskiej
 - 3 łyżki karobu
 - 1 łyżeczka sody
 - 1/3 szkl oliwy z oliwek (oleju)
 - 1 łyżka dowolnego octu
 - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 - 1 szkl. wody
 - skórka otarta z 1 cytryny
 
Babka z karobem na oliwie (wegańska, bez jajek, bez mleka) – jak zrobić?
- Cytrynę dokładnie szorujemy, następnie ścieramy z niej skórkę.
 - Suche składniki wsypujemy do jednej miski.
 - W drugiej misce mieszamy składniki mokre i mieszamy je tylko do ich połączenia.
 - Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Ciasto pieczemy około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy.
 - Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową.
 
Słowa kluczowe: ciasto z karobem
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli w domu nie macie karobu, zastąpcie go kakao lub czekoladą w proszku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY
Następny przepis: Oatmeal porridge (Brytyjska owsianka)






