Babka z karobem na oliwie (wegańska,bez jajek, bez mleka)

Babka z karobem na oliwie (wegańska,bez jajek, bez mleka)

Poznajcie nasz unikalny przepis na wegańską babkę z karobem na oliwie. Ten wypiek opiera się na pysznym mleku karobowym, które dodaje ciastu bogatą, naturalnie słodką nutę czekolady w idealnej harmonii z niesamowitą aromatyczną oliwą. Babka z karobem na oliwie jest idealnym wyborem dla wegan, osób z nietolerancjami pokarmowymi lub każdego, kto chciałby spróbować czegoś nowego. Całkowicie wolna od jaj i mleka, to ciasto jest jednocześnie smaczne, zdrowe i zgodne z dietą bezglutenową. Znajdź nową ulubioną alternatywę dla tradycyjnego ciasta czekoladowego!

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki razowej np. owsianej, żytniej
  • 1/2 szkl. cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek (oleju)
  • 1 łyżka dowolnego octu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. wody
  • skórka otarta z 1 cytryny

Babka z karobem na oliwie (wegańska, bez jajek, bez mleka) – jak zrobić?

  1. Cytrynę dokładnie szorujemy, następnie ścieramy z niej skórkę.
  2. Suche składniki wsypujemy do jednej miski.
  3. W drugiej misce mieszamy składniki mokre i mieszamy je tylko do ich połączenia.
  4. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto pieczemy około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy.
  6. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową.

Słowa kluczowe: ciasto z karobem

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli w domu nie macie karobu, zastąpcie go kakao lub czekoladą w proszku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY
Następny przepis: Oatmeal porridge (Brytyjska owsianka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode