Babka z białek

Babka z białek

Babka z białek to pyszne i delikatne ciasto, które idealnie nadaje się na różne okazje. Przepis ten jest idealnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru białek, które często pozostają nam po przygotowaniu innych potraw. Babka z białek wyróżnia się puszystym wnętrzem i delikatnym, wilgotnym smakiem. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wystarczy kilka białek, które ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru oraz mąki, proszku do pieczenia i ulubionych dodatków, takich jak rodzynki czy cytrynowa skórka. Gotowe ciasto poddajemy pieczeniu, a po wyjęciu z piekarnika polewamy je lukrem, tworząc przepyszną i pachnącą babkę z białek.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do posypania

Babka z białek – jak zrobić?

  1. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy. Oprószamy cukrem pudrem i kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
  2. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie na przemian dodajemy ostudzone masło lub margarynę, ciepłe mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
  4. Ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm posmarowanej masłem i posypanej obficie bułką tartą.
  5. Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.

Babka z białek – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 sporych porcji.
Zamiast smarować foremkę można wyłożyć ją papierem do pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka wielkanocna 3 kolorowa
Następny przepis: Babka z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode