BABKA SZPINAKOWA
Pragniesz spróbować czegoś nowego i odświeżającego? Przedstawiamy Ci nasz przepis na babkę szpinakową! Ta wyjątkowa i aromatyczna babka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Głównym składnikiem tego dania jest świeży szpinak, który nadaje mu niezapomniany smak i kolor. Połączenie szpinaku, mąki, jajek i innych aromatycznych przypraw tworzy idealną konsystencję i połączenie smaków. Nie tylko jest to przepyszne danie na stole, ale również stanowi świetne źródło witamin i minerałów. Babka szpinakowa to idealny wybór na lunch, kolację lub jako dodatek do innych dań. Oddaj się rozkoszy smaku i spróbuj naszego niezwykłego przepisu na babkę szpinakową!
BABKA SZPINAKOWA – Składniki
Ciasto
100 g świeżego szpinaku
170 g mąki tortowej
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 ml oleju rzepakowego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo
posypka karmelowa lub inna dekoracja
BABKA SZPINAKOWA – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Szpinak umyć, osuszyć, przełożyć do blendera, dodać olej i sok z cytryny, zblendować na gładką masę
2
Jajka ubić z cukrem na puch, zmniejszyć obroty miksera dodawać po łyżce szpinaku. Następnie dawać mąkę delikatnie mieszając łyżką (drewnianą) tylko do połączenia się składników.
3
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem(forma na babkę – średnia lub keksówka).
4
Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
5
Lukier: sok z cytryny zmiksować z cukrem do białości wyłożyć na babkę. Posypać posypką.
BABKA SZPINAKOWA – porady i dodatkowe informacje
Przepis podpatrzony w sieci. Najlepiej używać młodego szpinaku wtedy kolor babki będzie soczysty zielony.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Boczek -gotowany i pieczony
Następny przepis: Boczek gotowany