babka szpinakowa

BABKA SZPINAKOWA

Pragniesz spróbować czegoś nowego i odświeżającego? Przedstawiamy Ci nasz przepis na babkę szpinakową! Ta wyjątkowa i aromatyczna babka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Głównym składnikiem tego dania jest świeży szpinak, który nadaje mu niezapomniany smak i kolor. Połączenie szpinaku, mąki, jajek i innych aromatycznych przypraw tworzy idealną konsystencję i połączenie smaków. Nie tylko jest to przepyszne danie na stole, ale również stanowi świetne źródło witamin i minerałów. Babka szpinakowa to idealny wybór na lunch, kolację lub jako dodatek do innych dań. Oddaj się rozkoszy smaku i spróbuj naszego niezwykłego przepisu na babkę szpinakową!

babka szpinakowa

BABKA SZPINAKOWA – Składniki

Ciasto

100 g świeżego szpinaku

170 g mąki tortowej

200 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

100 ml oleju rzepakowego

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok z połowy cytryny

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo

posypka karmelowa lub inna dekoracja

BABKA SZPINAKOWA – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Szpinak umyć, osuszyć, przełożyć do blendera, dodać olej i sok z cytryny, zblendować na gładką masę

2

Jajka ubić z cukrem na puch, zmniejszyć obroty miksera dodawać po łyżce szpinaku. Następnie dawać mąkę delikatnie mieszając łyżką (drewnianą) tylko do połączenia się składników.

3

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem(forma na babkę – średnia lub keksówka).

4

Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.

5

Lukier: sok z cytryny zmiksować z cukrem do białości wyłożyć na babkę. Posypać posypką.

BABKA SZPINAKOWA – porady i dodatkowe informacje

Przepis podpatrzony w sieci. Najlepiej używać młodego szpinaku wtedy kolor babki będzie soczysty zielony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Boczek -gotowany i pieczony
Następny przepis: Boczek gotowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode