Babka Serowa
Babka serowa to niezwykle smaczne i sycące danie, które często pojawia się na wielkanocnych stołach. Ta tradycyjna wypieczona babka jest idealnym połączeniem puszystego ciasta drożdżowego z intensywnym smakiem serów śmietankowych. Składniki potrzebne do przyrządzenia tej przysmaku są łatwo dostępne i często można je znaleźć w domowej spiżarni. Babka serowa zaskakuje aromatem i delikatną konsystencją, która doskonale nadaje się do podania z dodatkiem świeżego dżemu lub lukrem. Bez wątpienia jest to jedno z tych dań, które zaskoczą aromatem i smakiem każdego, kto zdecyduje się je wypróbować.
admin
Składniki:
- Keksówka12x30 cm
- 1 szkl.mąki pszennej
- 0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek L
- 1 szkl.cukru (możecie dać mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
- 200 g twarogu 3-krotnie mielonego
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- Lukier:
- cukier puder
- sok z połowy małej cytryny
Babka serowa – jak zrobić?
- Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej, miękkie masło miksujemy i stopniowy wsypujemy cukry, miksujemy do uzyskania puszystej masy, wrzucamy rozdrobniony widelcem twaróg, cały czas miksując, wrzucamy po jednym jajku, wlewamy olejek cytrynowy, następnie przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia wszystkich składników. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 160 C bez termoobiegu i pieczemy babeczkę ok. 50 min. Babkę po przestygnięciu lukrujemy i dekorujemy wedle własnego uznania.
- Cukier puder przesiać przez sitko 4-5 łyżek, wycisnąć sok z cytryny, wymieszać tak, aby powstał lukier, gdyby był za gęsty dodać odrobinę soku z cytryny.
Babka Serowa – dodatkowe informacje
Dzięki dodaniu do babki twarogu jest smaczna i wilgotna.