Babka Serowa

Babka Serowa

Babka serowa to niezwykle smaczne i sycące danie, które często pojawia się na wielkanocnych stołach. Ta tradycyjna wypieczona babka jest idealnym połączeniem puszystego ciasta drożdżowego z intensywnym smakiem serów śmietankowych. Składniki potrzebne do przyrządzenia tej przysmaku są łatwo dostępne i często można je znaleźć w domowej spiżarni. Babka serowa zaskakuje aromatem i delikatną konsystencją, która doskonale nadaje się do podania z dodatkiem świeżego dżemu lub lukrem. Bez wątpienia jest to jedno z tych dań, które zaskoczą aromatem i smakiem każdego, kto zdecyduje się je wypróbować.

Składniki:

  • Keksówka12x30 cm
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek L
  • 1 szkl.cukru (możecie dać mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 200 g twarogu 3-krotnie mielonego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • Lukier:
  • cukier puder
  • sok z połowy małej cytryny

Babka serowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej, miękkie masło miksujemy i stopniowy wsypujemy cukry, miksujemy do uzyskania puszystej masy, wrzucamy rozdrobniony widelcem twaróg, cały czas miksując, wrzucamy po jednym jajku, wlewamy olejek cytrynowy, następnie przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia wszystkich składników. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 160 C bez termoobiegu i pieczemy babeczkę ok. 50 min. Babkę po przestygnięciu lukrujemy i dekorujemy wedle własnego uznania.
  2. Cukier puder przesiać przez sitko 4-5 łyżek, wycisnąć sok z cytryny, wymieszać tak, aby powstał lukier, gdyby był za gęsty dodać odrobinę soku z cytryny.

Babka Serowa – dodatkowe informacje

Dzięki dodaniu do babki twarogu jest smaczna i wilgotna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka puchowa
Następny przepis: Babka Śmietankowa Lady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode