BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA

BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA

Babka pomarańczowo-czekoladowa to pyszne połączenie owocowych i czekoladowych smaków, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Ta delikatna i wilgotna babka jest idealnym wypiekiem na każdą okazję – zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na świąteczny stół. Jej aromatyczny zapach pomarańczy i intensywna czekolada tworzą niezapomnianą kompozycję. W przepisie wykorzystujemy świeże składniki, takie jak soczysta pomarańcza i wysokiej jakości czekolada, które nadają babce niepowtarzalnego charakteru. To ciasto bez wątpienia zachwyci podniebienia i podkreśli wyjątkowy smak każdej kawy czy herbaty.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy)
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto pomarańczowe:
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • Ciasto czekoladowe:
  • 1/2 czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • Forma: do babki z kominkiem

Babka czekoladowo-pomarańczowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej oraz mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko. Białka ubić na sztywno i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając.
  2. 2.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i przestudzić.
  3. 3.
    Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 . Do mniejszej części dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
  4. 4.
    Do większej części dodać skórkę startą z pomarańczy i sok, delikatnie wymieszać.
  5. 5.
    Foremkę wysmarować tłuszczem, można posypać bułką tartą.
  6. 6.
    Najpierw wyłożyć połowę ciasta pomarańczowego a następnie połowę ciasta ciemnego. Czynność powtórzyć. Patyczkiem zrobić esy-floresy.
  7. 7.
    Pieczenie godz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
  8. 8.
    Lukier pomarańczowy:

    Sok utrzeć z cukrem do białości, wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć skórkę pomarańczową.

BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA – dodatkowe informacje

Jesli chcemy aby ciasto pomarańczowe miało bardziej intensywny smak możemy dodac kilka kropli olejku pomarańczowego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka piaskowa z rodzynkami.
Następny przepis: Babka puchowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode