BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA
Babka pomarańczowo-czekoladowa to pyszne połączenie owocowych i czekoladowych smaków, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Ta delikatna i wilgotna babka jest idealnym wypiekiem na każdą okazję – zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na świąteczny stół. Jej aromatyczny zapach pomarańczy i intensywna czekolada tworzą niezapomnianą kompozycję. W przepisie wykorzystujemy świeże składniki, takie jak soczysta pomarańcza i wysokiej jakości czekolada, które nadają babce niepowtarzalnego charakteru. To ciasto bez wątpienia zachwyci podniebienia i podkreśli wyjątkowy smak każdej kawy czy herbaty.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy)
- 5 jajek
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ciasto pomarańczowe:
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- Ciasto czekoladowe:
- 1/2 czekolady deserowej
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 pomarańczy
- Forma: do babki z kominkiem
Babka czekoladowo-pomarańczowa – jak zrobić?
- 
      1.
 Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej oraz mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko. Białka ubić na sztywno i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając.
- 
      2.
 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i przestudzić.
- 
      3.
 Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 . Do mniejszej części dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
- 
      4.
 Do większej części dodać skórkę startą z pomarańczy i sok, delikatnie wymieszać.
- 
      5.
 Foremkę wysmarować tłuszczem, można posypać bułką tartą.
- 
      6.
 Najpierw wyłożyć połowę ciasta pomarańczowego a następnie połowę ciasta ciemnego. Czynność powtórzyć. Patyczkiem zrobić esy-floresy.
- 
      7.
 Pieczenie godz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
- 
      8.
 Lukier pomarańczowy:
 
 Sok utrzeć z cukrem do białości, wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć skórkę pomarańczową.
BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA – dodatkowe informacje
Jesli chcemy aby ciasto pomarańczowe miało bardziej intensywny smak możemy dodac kilka kropli olejku pomarańczowego






