Babka piaskowa z rodzynkami.
Babka piaskowa z rodzynkami to tradycyjne i aromatyczne ciasto, które z pewnością zachwyci podniebienia każdego łasucha. Ta delikatna i puszysta babka wyróżnia się nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także prostotą przygotowania. Składniki, które potrzebne są do przygotowania tego wypieku, są łatwo dostępne i znajdują się niemal zawsze w każdej kuchni. Pachnący wanilią i chrupiący od rodzynków biszkopt, to połączenie, które nie tylko zaspokoi naszą słodką ochotę, ale też wprowadzi nas w nostalgiczny nastrój. Babka piaskowa z rodzynkami to idealny wybór na śniadanie, podwieczorek czy deser, który warto mieć na swoim stole.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 20 dag masła lub margaryny
 - 1 szklanka cukru
 - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 3 jajka
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 10 dag rodzynek
 - dodatkowo:
 - masło do posmarowania foremki
 - bułka tarta do posypania foremki
 
Babka piaskowa z rodzynkami – jak zrobić?
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i utrzeć. Wsypać rodzynki i wymieszać.
 - Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
 - Upieczoną babkę ostudzić i wyjąć z formy.
 
Babka piaskowa z rodzynkami – dodatkowe informacje
Upieczoną babkę piaskową z rodzynkami możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem, aby nadać jej dodatkową słodycz i efektowny wygląd.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka piaskowa
Następny przepis: BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA

