Babka piaskowa z rodzynkami.

Babka piaskowa z rodzynkami.

Babka piaskowa z rodzynkami to tradycyjne i aromatyczne ciasto, które z pewnością zachwyci podniebienia każdego łasucha. Ta delikatna i puszysta babka wyróżnia się nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także prostotą przygotowania. Składniki, które potrzebne są do przygotowania tego wypieku, są łatwo dostępne i znajdują się niemal zawsze w każdej kuchni. Pachnący wanilią i chrupiący od rodzynków biszkopt, to połączenie, które nie tylko zaspokoi naszą słodką ochotę, ale też wprowadzi nas w nostalgiczny nastrój. Babka piaskowa z rodzynkami to idealny wybór na śniadanie, podwieczorek czy deser, który warto mieć na swoim stole.

Składniki:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • dodatkowo:
  • masło do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki

Babka piaskowa z rodzynkami – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i utrzeć. Wsypać rodzynki i wymieszać.
  2. Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
  3. Upieczoną babkę ostudzić i wyjąć z formy.

Babka piaskowa z rodzynkami – dodatkowe informacje

Upieczoną babkę piaskową z rodzynkami możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem, aby nadać jej dodatkową słodycz i efektowny wygląd.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka piaskowa
Następny przepis: BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode