Babka petynetowa zwana muślinową

Babka petynetowa zwana muślinową

Babka muślinowa, odznaczająca się delikatnym i puszystym wnętrzem oraz aksamitną, złocistą skórką, jest ulubionym wypiekiem wielu osób. Ta tradycyjna wersja babki petynetowej, znana również jako babka muślinowa, z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowana z wyłącznie naturalnych składników, ta wypiekana na kształt pięknej kopuły babka z pewnością stanie się gwiazdą domowych przyjęć i uroczystości. Każdy kęs tych bogatych w smaku, wilgotnych i aromatycznych babek sprawia, że nie można się im oprzeć. Spróbujcie sami i pozwólcie sobie na ten niebiański smak babki muślinowej.

Składniki:

  • proporcje na dużą formę na babkę (górna średnica 28 cm):
  • 24 żółtka, z jaj z wiejskiej hodowli
  • 30 dag cukru
  • ziarna z laski wanilii
  • 25 dag przesianej i lekko ogrzanej mąki, typ 405
  • kieliszek białego rumu
  • opcjonalnie skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • 10 dag roztopionego masła
  • rozczyn drożdżowy:
  • 6 dag drożdży piekarskich, ja używam z firmy I’Hirondelle
  • pół szklanki letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mąki

Babka petynetowa zwana muślinową – jak zrobić?

  1. Żółtka z cukrem, rumem, otartą skórką oraz ziarnami wanilii ubijamy mikserem nad kąpielą wodną.
  2. Przygotowanie rozczynu – drożdże należy rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem mąki i cukru. Do ubitych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Mieszamy.
  3. Do masy przesiewamy mąkę. Ciasto ubijamy robotem około 15 minut. Po tym czasie wlewamy letnie masło. Ponownie ubijamy około 10 minut.
  4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy na babę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 40-45 minut. Tradycyjnie sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Babka petynetowa zwana muślinową – dodatkowe informacje

W tradycyjnym przepisie ciasto ubija się ręczną trzepaczką. Ja jednak całość ubijałam mikserem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka na jogurcie z owocami
Następny przepis: Babka Piaskowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode