Babka petynetowa zwana muślinową
Babka muślinowa, odznaczająca się delikatnym i puszystym wnętrzem oraz aksamitną, złocistą skórką, jest ulubionym wypiekiem wielu osób. Ta tradycyjna wersja babki petynetowej, znana również jako babka muślinowa, z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowana z wyłącznie naturalnych składników, ta wypiekana na kształt pięknej kopuły babka z pewnością stanie się gwiazdą domowych przyjęć i uroczystości. Każdy kęs tych bogatych w smaku, wilgotnych i aromatycznych babek sprawia, że nie można się im oprzeć. Spróbujcie sami i pozwólcie sobie na ten niebiański smak babki muślinowej.
admin
Składniki:
- proporcje na dużą formę na babkę (górna średnica 28 cm):
- 24 żółtka, z jaj z wiejskiej hodowli
- 30 dag cukru
- ziarna z laski wanilii
- 25 dag przesianej i lekko ogrzanej mąki, typ 405
- kieliszek białego rumu
- opcjonalnie skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- 10 dag roztopionego masła
- rozczyn drożdżowy:
- 6 dag drożdży piekarskich, ja używam z firmy I’Hirondelle
- pół szklanki letniego mleka
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki
Babka petynetowa zwana muślinową – jak zrobić?
- Żółtka z cukrem, rumem, otartą skórką oraz ziarnami wanilii ubijamy mikserem nad kąpielą wodną.
- Przygotowanie rozczynu – drożdże należy rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem mąki i cukru. Do ubitych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Mieszamy.
- Do masy przesiewamy mąkę. Ciasto ubijamy robotem około 15 minut. Po tym czasie wlewamy letnie masło. Ponownie ubijamy około 10 minut.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy na babę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 40-45 minut. Tradycyjnie sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Babka petynetowa zwana muślinową – dodatkowe informacje
W tradycyjnym przepisie ciasto ubija się ręczną trzepaczką. Ja jednak całość ubijałam mikserem.