Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to pyszne, puszyste i aromatyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. To prawdziwa klasyka polskiej kuchni, która zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Głównym składnikiem tego przepisu są oczywiście drożdże, które nadają ciastu niepowtarzalny smak i zapewniają mu unikalną konsystencję. Oprócz tego potrzebujemy również mąki, cukru, jajek, masła i mleka. Babka drożdżowa jest wspaniała zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek, podana z ulubionym dżemem lub posypana delikatnym cukrem pudrem. Jej przygotowanie może wymagać trochę cierpliwości, ale efekt jest tego zdecydowanie wart!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju o neutralnym zapachu
  • 2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 50g świeżych drożdży
  • łyżka pasty waniliowej lub ulubionego aromatu
  • cukier puder do posypania – u mnie trzcinowy
  • szczypta soli

Puszysta babka drożdżowa – jak zrobić?

  1. Zebrać składniki ciasta i umieścić je w dzieży robota planetarnego. Za pomocą końcówki hak wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto.
  2. Zdjąć ciasto z haka i uformować je w kulę. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, ponownie przerobić je ręką, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  3. Przerobić ciasto jeszcze raz i włożyć je do formy z kominkiem, wysmarowanej masłem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy babka jest upieczona, nakłuwając ciasto i upewniając się, że nie przywiera do niego ciasto – to oznacza, że jest gotowa.
  4. Studzić babkę na kratce kuchennej. Posypać gorącą babkę cukrem pudrem.

Babka drożdżowa – dodatkowe informacje

Babkę można polukrować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babeczki zajączki
Następny przepis: Babka białkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode