Babeczki z mango i kremem jogurtowym

Babeczki z mango i kremem jogurtowym

Przedstawiamy przepis na apetyczne babeczki z mango i kremem jogurtowym. Ta delikatna kombinacja tropikalnego mango i kremowego jogurtu sprawia, że te babeczki są nie tylko smaczne, ale również orzeźwiające. Zastosowanie jogurtu do przygotowania kremu dodaje im lekkości i zdrowego akcentu. Wspaniale urozmaicają one tradycyjne menu i idealnie pasują na różne okazje – od przyjęć, przez urodziny, po romantyczne kolacje. Dlatego nie wahaj się i wypróbuj ten prosty przepis, który z pewnością zachwyci twoje podniebienie. Babeczki z mango i kremem jogurtowym to niezwykle smakowity sposób na słodki relaks!

Składniki:

  • (12-14 babeczek):
  • BABECZKI:
  • 120g masła,
  • 170g cukru,
  • 3 jajka,
  • 280g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 170g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • Sok z połowy cytryny,
  • KREM JOGURTOWY:
  • 800g jogurtu greckiego,
  • 200g śmietany 18%,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2,5 łyżeczki żelatyny,
  • DODATKOWO:
  • ½ porcji kremu z mango (mango curdu),
  • ½ mango

Babeczki z mango i kremem jogurtowym – jak zrobić?

  1. 1.
    BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy.
  2. 2.
    Dodajemy kolejno jajka i miksujemy 30s po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i skórką cytrynową oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy jeszcze chwilkę.
  3. 3.
    Masa babeczkowa jest gotowa. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
  4. 4.
    KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt grecki przekładamy na sitko, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie odsączymy większość wody z jogurtu. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Jogurt możemy jeszcze odcisnąć.
  5. 5.
    Każdą z babeczek smarujemy kremem z mango: 2 łyżeczki kremy na każdą babeczkę. Ewentualnie ścianamy babeczkom czubeczki.
  6. 6.
    Odsączony jogurt ocieplamy do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Przygotowany krem schładzamy w lodówce przez 15-30 minut, następnie przekładamy go do szprycy i dekorujemy nim babeczki. Użyłam końcówki gwiazdki (Wilton 1M).

Porady – dodatkowe informacje

Przepis na krem z mango (wysłałam wcześniej): „SKŁADNIKI: 420g puree z mango (2 średnie owoce), 90g cukru, 30ml soku z cytryny, 3 żółtka, 35g masła, 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej. PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania kremu używamy bardzo dojrzałe, miękkie owoce. Mango po obraniu miksujemy blenderem na gładki mus i odważamy 420g puree. Puree łączymy z cukrem, sokiem z cytryny i żółtkami. Mksujemy je przez 30s mikserem. Masę przelewamy do większego rondelka i wstawiamy na wolny ogień. Masę podgrzewamy co jakiś czas mieszając, nie może się zagotować! W tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach zimnej wody. Tuż przed samym zagotowaniem masy wlewamy rozrobioną mąkę. Rondelek ponownie wstawiamy na wolny ogień i mieszamy – masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Chwilkę podgrzewamy i znowu tuż przed samym zagotowaniem masę ściągamy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia, połączenia się z kremem. Krem odstawiamy do wystudzenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: babeczki z kremem karmelowym
Następny przepis: Babeczki z masą krówkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode