Babeczki z mango i kremem jogurtowym
Składniki:
- (12-14 babeczek):
- BABECZKI:
- 120g masła,
- 170g cukru,
- 3 jajka,
- 280g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 170g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- Sok z połowy cytryny,
- KREM JOGURTOWY:
- 800g jogurtu greckiego,
- 200g śmietany 18%,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 2,5 łyżeczki żelatyny,
- DODATKOWO:
- ½ porcji kremu z mango (mango curdu),
- ½ mango
Babeczki z mango i kremem jogurtowym – jak zrobić?
-
1.
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. -
2.
Dodajemy kolejno jajka i miksujemy 30s po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i skórką cytrynową oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy jeszcze chwilkę. -
3.
Masa babeczkowa jest gotowa. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy. -
4.
KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt grecki przekładamy na sitko, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie odsączymy większość wody z jogurtu. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Jogurt możemy jeszcze odcisnąć. -
5.
Każdą z babeczek smarujemy kremem z mango: 2 łyżeczki kremy na każdą babeczkę. Ewentualnie ścianamy babeczkom czubeczki. -
6.
Odsączony jogurt ocieplamy do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Przygotowany krem schładzamy w lodówce przez 15-30 minut, następnie przekładamy go do szprycy i dekorujemy nim babeczki. Użyłam końcówki gwiazdki (Wilton 1M).
Porady – dodatkowe informacje
Przepis na krem z mango (wysłałam wcześniej): „SKŁADNIKI: 420g puree z mango (2 średnie owoce), 90g cukru, 30ml soku z cytryny, 3 żółtka, 35g masła, 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej. PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania kremu używamy bardzo dojrzałe, miękkie owoce. Mango po obraniu miksujemy blenderem na gładki mus i odważamy 420g puree. Puree łączymy z cukrem, sokiem z cytryny i żółtkami. Mksujemy je przez 30s mikserem. Masę przelewamy do większego rondelka i wstawiamy na wolny ogień. Masę podgrzewamy co jakiś czas mieszając, nie może się zagotować! W tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach zimnej wody. Tuż przed samym zagotowaniem masy wlewamy rozrobioną mąkę. Rondelek ponownie wstawiamy na wolny ogień i mieszamy – masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Chwilkę podgrzewamy i znowu tuż przed samym zagotowaniem masę ściągamy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia, połączenia się z kremem. Krem odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: babeczki z kremem karmelowym
Następny przepis: Babeczki z masą krówkową