Babeczki red velvet
Babeczki red velvet to słodkie, kuszące i nieodparcie piękne smakołyki, które z pewnością zachwycą każde podniebienie. Ich charakterystyczny, intensywnie czerwony kolor i delikatna, puszysta struktura sprawiają, że są idealną propozycją na każdą okazję. Wzbogacone kakao, wanilią i kwasztamem, są nie tylko niebiańsko apetyczne, ale także niezwykle aromatyczne. Nie można zapomnieć o kremowym, aksamitnym nadzieniu, które sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy. Babeczki red velvet to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia, a ich przygotowanie jest prostsze niż się wydaje. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak doskonałą kompozycję smakową mogą stworzyć te muffinki red velvet.
admin
Składniki:
- 250 gram mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 100 gram masła
- 200 gram cukru
- płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 175 gram maślanki (dałam pół na pół mleko z jogurtem)
- łyżeczka octu jabłkowego
- masa:
- serek naturalny
- cukier puder
- kolorowy cukier
Babeczki red velvet – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, barwnik i sodę.
W drugiej misce utrzeć cukier z masłem, dodać ekstrakt, jajka, maślankę, ocet i zmiksować.
Połączyć zawartość dwóch misek, zmiksować na gładkie ciasto. -
Przelać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
Piec w temp. 170 st.C przez 20 minut. -
Po wystudzeniu dekorować masą z wymieszanego serka z cukrem pudrem.
Posypać dekoracyjnym cukrem kolorowym.
Babeczki red velvet – dodatkowe informacje
Jeśli chcesz bardziej czerwone babeczki red velvet, dodaj mniej kakao.