Babeczki łaciate

Babeczki łaciate

Babeczki łaciate, znane również jako muffinki łaciate, to pyszna i efektowna wersja tradycyjnych babeczek. Ich charakterystyczną cechą są piękne, kolorowe wzory na wierzchu, które sprawiają, że wyglądają zachwycająco. Składniki, które są potrzebne do przygotowania tego przysmaku, są proste i łatwo dostępne. Te małe słodkości z pewnością skradną serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Babeczki łaciate mogą być idealną propozycją na śniadanie, podwieczorek czy nawet jako dodatek do kawy podczas spotkania z przyjaciółmi. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i chcesz spróbować czegoś nowego, nie mogłeś trafić lepiej – te babeczki to prawdziwe arcydzieło smaku!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego zimnego masła
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropel olejku
  • 3 łyżki kakao
  • 12 foremek do muffinek
  • forma do pieczenia muffinek

Babeczki łaciate – jak zrobić?

  1. Do miski wkładamy wszystkie mokre składniki (jajka, mleko, masło) i miksujemy następnie dodajemy resztę składników mąkę, proszek, cukry lub olejek. Mieszamy.
    Następnie podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
  2. Do foremek wkładamy na przemian ciasto. Łyżka białej masy, łyżka kakaowej i tak na przemian. Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
  3. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach w elektrycznym piekarniku. Sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są już upieczone. Jeśli patyczek jest mokry to pozostaw jeszcze chwilę.
  4. Gotowe!

Porady – Babeczki łaciate – dodatkowe informacje

Takie babeczki podajemy już bez dekoracji – nie jest im potrzebna bo wyglądają uroczo w takie łatki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babeczki kruche z prażonymi jabłkami i cynamonem
Następny przepis: BABECZKI LUKSUSOWE CZEKOLADOWA LAWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode