babcina szarlotka z jabłkami
Nie ma nic lepszego niż klasyczne, domowe ciasto prosto z kuchni naszej babci. Ten przepis na babciną szarlotkę z jabłkami, zawsze smakuje tak samo pysznie jak zapamiętać z dzieciństwa. Ten tradycyjny polski deser to po prostu warstwa kruchej, maślanej ciasteczki, na której leży kwaśno-słodka warstwa ciepłych jabłek. Szarlotka jest aromatyczna, niezbyt słodka, z lekko chrupkim wierzchem, który fantastycznie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Ten przepis, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych i prawdziwa podróż sentymentalna. Szarlotka według tego przepisu, jest najlepsza – tak jak babcina.
admin
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- cynamon
- jabłka (w słoiku (0,6-1l), tak zwana „szarlotka”, albo własnoręcznie przygotowane przetwory)
- cukier puder do posypania
- blacha do pieczenia + tłuszcz do posmarowania blachy
- tarka z dużymi oczkami
Babcina szarlotka z jabłkami – jak zrobić?
- Posiekane 3/4 kostki margaryny dajemy do miski, dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek (można również wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy). Białka w oddzielnej miseczce chowamy do lodówki.
- Miksujemy składniki w misce, dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
- Gdy ciasto jest już dobrze zmiksowane, wykładamy z miski na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne.
- Dzielimy ciasto na 2 części (2/3 i 1/3), dajemy do osobnych woreczków i umieszczamy na godzinę do lodówki, żeby się dobrze schłodziło.
- W tym czasie smarujemy dużą blachę tłuszczem i przygotowujemy jabłka.
- Po godzinie wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i wyklejamy nim blachę (bierzemy niewielką część do ręki, robimy z niej placuszek, kładziemy na blasze i rozprowadzamy tak aby miało grubość ok 0,5-1cm, tak robimy aż pokryjemy równomiernie całą blachę), jeśli zostanie to resztę ciasta chowamy do lodówki.
- Na ciasto nakładamy jabłka (warstwa ok 0,5-1cm) i posypujemy cynamonem.
- Po nałożeniu jabłek wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy z cukrem pudrem na bitą pianę. Gotową pianę wykładamy na ciasto z jabłkami.
- Następnie wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach nad ciastem, w ten sposób powstaje kruszonka na wierzchu.
- Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st C i pieczemy przez 45min. Po wyjęciu z piekarnika i pokrojeniu na kawałki posypujemy cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: babcina szarlotka najlepsza
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto można wyrobić albo w misce mikserem, abo ręcznie na stolnicy. Jeśli za bardzo klei się do rąk to trzeba dodać odrobinę mąki, lub na dłużej umieścić w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszna domowa tortilla
Następny przepis: Pyszna i szybka zupa fasolowa z szybkowara