babcina szarlotka z jabłkami

babcina szarlotka z jabłkami

Nie ma nic lepszego niż klasyczne, domowe ciasto prosto z kuchni naszej babci. Ten przepis na babciną szarlotkę z jabłkami, zawsze smakuje tak samo pysznie jak zapamiętać z dzieciństwa. Ten tradycyjny polski deser to po prostu warstwa kruchej, maślanej ciasteczki, na której leży kwaśno-słodka warstwa ciepłych jabłek. Szarlotka jest aromatyczna, niezbyt słodka, z lekko chrupkim wierzchem, który fantastycznie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Ten przepis, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych i prawdziwa podróż sentymentalna. Szarlotka według tego przepisu, jest najlepsza – tak jak babcina.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • cynamon
  • jabłka (w słoiku (0,6-1l), tak zwana „szarlotka”, albo własnoręcznie przygotowane przetwory)
  • cukier puder do posypania
  • blacha do pieczenia + tłuszcz do posmarowania blachy
  • tarka z dużymi oczkami

Babcina szarlotka z jabłkami – jak zrobić?

  1. Posiekane 3/4 kostki margaryny dajemy do miski, dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek (można również wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy). Białka w oddzielnej miseczce chowamy do lodówki.
  2. Miksujemy składniki w misce, dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
  3. Gdy ciasto jest już dobrze zmiksowane, wykładamy z miski na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne.
  4. Dzielimy ciasto na 2 części (2/3 i 1/3), dajemy do osobnych woreczków i umieszczamy na godzinę do lodówki, żeby się dobrze schłodziło.
  5. W tym czasie smarujemy dużą blachę tłuszczem i przygotowujemy jabłka.
  6. Po godzinie wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i wyklejamy nim blachę (bierzemy niewielką część do ręki, robimy z niej placuszek, kładziemy na blasze i rozprowadzamy tak aby miało grubość ok 0,5-1cm, tak robimy aż pokryjemy równomiernie całą blachę), jeśli zostanie to resztę ciasta chowamy do lodówki.
  7. Na ciasto nakładamy jabłka (warstwa ok 0,5-1cm) i posypujemy cynamonem.
  8. Po nałożeniu jabłek wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy z cukrem pudrem na bitą pianę. Gotową pianę wykładamy na ciasto z jabłkami.
  9. Następnie wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach nad ciastem, w ten sposób powstaje kruszonka na wierzchu.
  10. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st C i pieczemy przez 45min. Po wyjęciu z piekarnika i pokrojeniu na kawałki posypujemy cukrem pudrem.
image-23f95bs

Słowa kluczowe: babcina szarlotka najlepsza

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto można wyrobić albo w misce mikserem, abo ręcznie na stolnicy. Jeśli za bardzo klei się do rąk to trzeba dodać odrobinę mąki, lub na dłużej umieścić w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszna domowa tortilla
Następny przepis: Pyszna i szybka zupa fasolowa z szybkowara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode