Azjatycka sałatka z groszkiem cukrowym

Azjatycka sałatka z groszkiem cukrowym

Zapraszamy na kulinarne podboje w wyjątkowej podróży smakowych doznań! Dzisiaj przygotujemy aromatyczną sałatkę, która zabierze nas w egzotyczną podróż po Azji. Wszystko za sprawą autorskiej receptury Piotra Zielińskiego, twórcy tego bloga kulinarnego, który połączył swoją pasję i wiedzę w niepowtarzalne kulinarne opowieści. Jego poszukiwania smaków prowadziły go przez różne zakątki świata, gdzie zgłębiał tajniki miejscowych kuchni. Teraz to my możemy skorzystać z jego eksperckiej wiedzy i zainspirować się do przygotowania azjatyckiej sałatki z groszkiem cukrowym. To danie ożywi nasze podniebienia, przyniesie orzeźwienie i wprowadzi na talerz kolorowe smaki, które zostaną zapamiętane na długo. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo czas rozpocząć kulinarną podróż!

Składniki:

  • Makaron ryżowy – grube wstążki – 100 g
  • Jarmuż – 6 liści (u mnie zielony i fioletowy)
  • Ogórek – 2 sztuki
  • Papryka żółta – 1 sztuki
  • Groszek cukrowy – 200 g
  • Kolendra – kilka liści
  • Sos:
  • Olej sezamowy – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Sriracha – 1 łyżeczka
  • Sok z limonki – 1 łyżka
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Azjatycka sałatka z groszkiem cukrowym – jak zrobić?

  1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
  2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
  3. Groszek obieramy. Jeśli jest świeży można użyć go na surowo. Niestety w tym roku, pewnie ze względu na suchą aurę, groszek wyrósł mi dość twardy i suchy – z tego względu podgotowałam go 2 minuty i przelałam zimną wodą.
  4. Ogórki kroimy wzdłuż, na cienkie paseczki, paprykę też kroimy w cienkie paski. Jarmuż obieramy, kroimy i sparzamy (przelewamy wrzątkiem, a potem zimną wodą).
  5. Mieszamy warzywa z makaronem, dodajemy listki kolendry. Całość zalewamy sosem, dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy po schłodzeniu, posypaną sezamem.

Azjatycka sałatka z groszkiem cukrowym – dodatkowe informacje

Zamiast groszku cukrowego można użyć ugotowanej fasolki szparagowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Awanturka - pasta z twarogu i sardynek
Następny przepis: Azjatyckie Tagliatelle z polędwicą wieprzową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode